Souhrn: Čeští dopravci dosud vypravili 60 zvláštních vlaků pro Ukrajinu, poskytli 600 tisíc jízdenek

Příprava odjezdu humanitárního vlaku na polsko-ukrajinskou hranici. Foto: ČDPříprava odjezdu humanitárního vlaku na polsko-ukrajinskou hranici. Foto: ČD

Vlaky českých dopravců dopravily na Ukrajinu celkem 4 000 tun humanitární pomoci.

Čeští dopravci od počátku ruské agrese k nedělnímu večeru 60 humanitárních vlaků na pomoc Ukrajině a Ukrajincům. Při započtení pravidelných linek, na které připadá většina cestujících, převezly české vlaky přes 120 tisíc ohrožených ukrajinských občanů. Převážně šlo o ženy a děti. Statistiku dnes vydal Svaz osobních železničních dopravců (SVOD Bohemia).

„Pro pomoc Ukrajině jsme oprášili myšlenku smíšeného nákladního a osobního vlaku,“ uvedl majitel RegioJetu Radim Jančura, jehož firma nadále pokračuje ve vypravování zvláštních vlaků. Smíšená souprava RegioJetu dosud jezdila dva- až třikrát týdně. Je složena z osobních vozů s celkovou kapacitou až 500 lůžek a nákladních vozů schopných pojmout 400 až 600 palet materiální pomoci. Vlaky českých dopravců dopravily na Ukrajinu celkem 4 000 tun humanitární pomoci.

České dráhy už provoz zvláštních vlaků ukončily, vedle pravidelných linek ale pomáhají uprchlíkům se zajištěním ubytování, občerstvení nebo SIM karet. Polským drahám zapůjčily dvě soupravu pro přepravu uprchlíků. „Naše vlakové čety jsou přímými svědky strastiplných osudů nevinných bytostí a snaží se ze všech sil jejich trápení alespoň zmírnit,“ uvedl SVOD Bohemia.

Pomoc pokračuje i na českém území, kde do konce března měli ukrajinští uprchlíci neomezené cestování zdarma, od dubna platí časová lhůta prvních pět dní po získání dokladů o dočasné ochraně. Zdarma mohou jezdit Ukrajinci i v mezinárodních vlacích. Bezplatné jízdenky kompenzuje stát.

Podle SVOD Bohemia čeští dopravci poskytli ukrajinským občanům přes 600 tisíc bezplatných jízd v rámci pravidelných linek. Rychlou pomoc českých dopravců Ukrajině ocenil v pátek v podcastu Cesty Zdopravy.cz i ministr dopravy Martin Kupka.

Tagy pomoc Ukrajině SVOD Bohemia
4 komentáře