Soud začne rozplétat zakázky SŽDC. Státní zástupce obžaloval šest lidí a Sudop Praha

Tunel Ejpovice. Foto: David Jančík, archiv Metrostav a.s.Tunel Ejpovice. Foto: David Jančík, archiv Metrostav a.s.

Tři roky po velkém zátahu protikorupční policie na Správě železniční dopravní cesty a v některých dodavatelských firmách SŽDC doputoval celý

Tři roky po velkém zátahu protikorupční policie na Správě železniční dopravní cesty a v některých dodavatelských firmách SŽDC doputoval celý případ k soudu. Státní zastupitelství navrhlo obžalovat celkem šest fyzických osob a jednu právnickou osobu.

Informaci o obžalobě šesti lidí a jedné firmy za zmanipulování dvou tendrů oznámilo Vrchní státní zastupitelství. Jde o dvě zakázky pro SŽDC, které ale vzájemně nesouvisejí. K trestným činům mělo dojít v roce 2015. Městský soud dosud ve věci nenařídil jednání.

Státní zastupitelství ani soud neuvedly jména všech obžalovaných, deníku Zdopravy.cz se podařilo zjistit, že právnickou osobou, která bude čelit soudnímu řízení, je největší projekční firma na české železnici Sudop Praha patřící do Sudop Group. Deník Zdopravy.cz zná i jména dalších obžalovaných, nepodařilo se mu je ale prokazatelně potvrdit. Není mezi nimi nikdo ze SŽDC. Jejich jména budou veřejně známá po nařízení jednání u soudu.

Podle obžaloby se měly u jednoho případu čtyři fyzické osoby dopustit trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, v druhém případě jsou obžalovány tři fyzické osoby (jedna je shodná s prvním případem) a právnická osoba, tedy Sudop. U druhého případu žalobci označili jako trestný čin nejen porušení pravidel hospodářské soutěže, ale také poškození finančních zájmů EU ve stádiu pokusu, přijetí úplatku. Právní kvalifikace není u všech osob shodná. Obžalovaným hrozí trest vězení od tří do deseti let.

„Jedná se o očekávatelný procesní postup podle trestního řádu. Soud bude nyní posuzovat, zdali lze obžalobu vůbec projednat. Pokud ano, předpokládáme, že v brzké době nařídí hlavní líčení,“ uvedl mluvčí Sudopu Jakub Ptačinský. Mezi obžalovanými mají být i někteří tehdejší zaměstnanci Sudopu. Sudop Group jen krátce po zahájení trestního stíhání založila další firmu Sudop EU, která se často uchází o zakázky SŽDC. Tehdejší obchodní ředitel Sudopu Petr Lapáček byl i ve vazbě.

Policisté se zaměřili na dvě zakázky, které spolu nesouvisejí. První je technicko-provozní studie na technická řešení vysokorychlostních tratí za 20 milionů, druhá projekční zakázka na revitalizaci trati Chlumec nad Cidlinou – Trutnov. Policii původně zajímalo více zakázek, které prověřovala, nakonec u nich ale trestný čin neprokázala.

Tagy Policie ČR Sudop Group Sudop Praha Top Vrchní státní zastupitelství
47 komentářů