Soud vyhlásil mimořádné moratorium na ČSA i Smartwings

Boeing 737-800 společnosti Smartwings odlétá z Prahy. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-800 společnosti Smartwings odlétá z Prahy. Foto: Letiště Praha

Moratorium platí na tři měsíce, během kterých nemůže být na firmu vyhlášen úpadek. Provoz zůstává zachován.

Městský soud v Praze vyhověl žádosti Českých aerolinií a Smartwings a vyhlásil mimořádné moratorium před zahájením insolvenčního řízení. To má zmírnit dopady pandemie koronaviru na obě letecké společnosti.

Vyplývá to z dokumentů, které Městský soud zveřejnil v insolvenčním rejstříku. Mimořádné moratorium platí na maximálně tři měsíce, lze ho ještě za mimořádných okolností prodloužit. Během moratoria nelze vyhlásit na firmy úpadek. „Závazky bezprostředně související se zachováním provozu podniku vzniklé po vyhlášení mimořádného moratoria je dlužník po dobu jeho trvání oprávněn hradit přednostně před dříve splatnými závazky,“ uvádí se v rozhodnutí.

O žádosti na vyhlášení moratoria informovaly ČSA a Smartwings včera. Dopravce zastupuje insolvenční advokát Michal Žižlavský, návrh neobsahuje žádná konkrétní data o hospodaření firmy, pouze obraty obou firem za poslední účetní období: v případě ČSA 9,2 miliardy korun, u Smartwings 21,3 miliardy korun.

Smartwings i ČSA: Létáme dál

Vyhlášení mimořádného moratoria umožňuje speciální zákon Lex COVID. „Potřeba využití moratoria plyne výhradně z následků způsobených pandemií, která globálně vyvolala největší krizi v historii letectví. Obě společnosti byly před vypuknutím pandemie ziskové a očekává se, že se po jejím pominutí k ziskovosti opětovně vrátí,“ uvedla včera mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková. Moratorium má pomoci získat čas pro navržení a vyjednání dlouhodobě udržitelného řešení, které bude výhodné pro věřitele, zaměstnance i cestující.

Na provozu společností Smartwings a ČSA se nic nemění. Obě společnosti zajišťují všechny plánované lety dle letových řádů a nadále obnovují další linky v závislosti na vývoji epidemiologické situace v jednotlivých zemích a cestovních omezeních,“ řekl Jiří Šimáně, předseda představenstva Smartwings.

Firma bude žádat o podporu z programu Covid Plus v podobě záruky za úvěr od EGAP. „Proces žádosti o záruky za tento úvěr je složitá a časově náročná procedura vyžadující dohodu celé řady stran. Zejména z těchto důvodů skupina Smartwings Group využila mimořádného moratoria. Jednáme o všech dostupných možnostech financování, abychom zajistili provoz obou společností, a v průběhu celého procesu budeme úzce spolupracovat s našimi financujícími institucemi i dalšími zúčastněnými stranami. V této souvislosti jsme také nově angažovali mezinárodního poradce, společnost EY, která má rozsáhlé zkušenosti v oblasti restrukturalizací a zajišťování financování i potřebnou specializaci na letectví,“ dodal Šimáně.

Tagy České aerolinie ČSA Městský soud v Praze mimořádné moratorium smartwings Smartwings Group
52 komentářů