Smartwings a ČSA požádaly o dluhové moratorium

Boeing 737-700 společnosti Smartwings a Airbus A319 ČSA. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-700 společnosti Smartwings a Airbus A319 ČSA. Foto: Letiště Praha

Letecké společnosti Smartwings a ČSA ze skupiny Smartwings Group podaly dnes u Městského soudu v Praze návrh na vyhlášení mimořádného

Letecké společnosti Smartwings a ČSA ze skupiny Smartwings Group podaly dnes u Městského soudu v Praze návrh na vyhlášení mimořádného moratoria, tedy odložení splatnosti dluhů, kvůli koronaviru. Požádat o dočasný odklad jim nově umožnil zákon označovaný jako Lex covid ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru. Firmy to uvedly v tiskové zprávě.

Potřeba využití moratoria plyne podle tiskové zprávy výhradně z následků způsobených pandemií, která „globálně vyvolala největší krizi v historii letectví“. Společnosti prý zároveň získají i čas pro navržení a vyjednání dlouhodobě udržitelného řešení, které má být výhodné pro všechny zúčastněné strany, tedy pro věřitele, zaměstnance i cestující.

„Na provozu společností Smartwings a ČSA se nic nemění. Obě společnosti zajišťují všechny plánované lety dle letových řádů a nadále obnovují další linky v závislosti na vývoji epidemiologické situace v jednotlivých zemích a cestovních omezeních. Skupina Smartwings Group, stejně jako ostatní letecké společnosti, provádí restrukturalizaci vedoucí k úsporám a mimořádné moratorium je jen vhodným dočasným opatřením, které dává Smartwings a ČSA potřebný čas k zajištění finanční stability společnosti ve spolupráci s financujícími bankami, pronajímateli letadel a dalšími věřiteli. Věříme, že veškeré kroky, které činíme, nám umožní úspěšně překonat tuto bezprecedentní krizi,“ uvedl předseda představenstva Jiří Šimáně.

Skupina Smartwings Group v důsledku vyhlášení nouzového stavu vládou ČR a zavedení mimořádných opatření v souvislosti se šířením nového koronaviru zaznamenala v porovnání s loňským rokem v měsících duben až červen 2020 propad letových výkonů o 95 procent, v červenci a srpnu o více než 80 procent.

Program COVID Plus, určený pro pandemií postižené firmy z oblasti dopravy a cestovního ruchu, byl spuštěn státní Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP) po odsouhlasení Evropskou komisí v druhé polovině července. „Smartwings a ČSA nyní realizují kroky směřující k vyžití právě tohoto programu,“ uvedla skupina.

Tagy ČSA smartwings
93 komentářů