Solaris dokončil svůj dosud největší kontrakt na dodávku elektrobusů, do ulic Osla jich postupně vyrazí 183

Autobus Solaris Urbino 18 electric pro Oslo. Zdroj: Facebook.com - Solaris Bus & CoachAutobus Solaris Urbino 18 electric pro Oslo. Zdroj: Facebook.com - Solaris Bus & Coach

Hlavní město Norska má nakročeno k tomu, aby se ještě letos stalo prvním hlavním městem se stoprocentně bezemisní veřejnou dopravou.

Výrobce autobusů Solaris Bus & Coach dokončil dosud největší kontrakt na dodávku elektrobusů ve své historii. Firma to uvedla na svém Facebooku. Jde o zakázku na dodávku celkem celkem 183 kloubových elektrobusů Solaris Urbino 18 electric o délce 18,75 metru pro Oslo. K předání posledního autobusu došlo 16. dubna. Denně je podle Solarisu využije na 145 tisíc lidí.

Nákup nových elektrobusů vychází ze zakázky na zajištění veřejné dopravy ve dvou městských oblastech na deset let vyhranou dopravcem Unibuss. Je součástí plánu na plně bezemisní MHD. Solaris uvádí, že podle všeho bude cíle dosaženo ještě letos, tedy o pět let dříve, než se původně očekávalo. Kromě tramvají a metra tak budou stoprocentně bezemisní rovněž lodě i autobusy.

Dodané elektrobusy za asi 2,5 miliardy korun nahradí ve vozovém parku starší vozy rovněž z produkce Solarisu. Vybaveny budou bateriemi s kapacitou přes 500 kilowatthodin, díky čemuž ujedou na jedno nabití přes 250 kilometrů. O pohon autobusů se postará centrálně uložený elektromotor o výkonu 240 kilowattů.

Kapacita akumulátorů zajistí, že nová Urbina nebudou muset být dobíjena během denního provozu, ale vystačí si s nabitím přes noc v depu. To nejnovější, Stubberud, vstupuje do provozu spolu s dodanými elektrobusy. Zařízení patří mezi největší v severských zemích a disponuje 165 stáními. Další elektrobusy se mohou nabíjet v depu v Alnabru.

Tagy Norsko Oslo Solaris Solaris Urbino 18 Solaris Urbino 18 electric
20 komentářů