Solaris dodal první autobus na vodík, bude jezdit v Německu

Solaris Urbino s vodíkovým pohonem. Foto: RVKSolaris Urbino s vodíkovým pohonem. Foto: RVK

Polský výrobce dodá do Německa 15 vozidel, má objednávky na více než padesát kusů.

Polský výrobce autobusů Solaris Bus & Coach má za sebou dodávku prvního vozidla na vodík. Německému dopravci Regionalverkehr Köln GmbH (RVK) dodá prvních patnáct objednaných autobusů s tímto pohonem. Jde o autobusy vycházející z modelu Urbino 12.

Všech 15 autobusů bude dodáno do konce letošního roku. Dopravce zatím na novém autobusu cvičí řidiče například v plnění a specifikách jízdy na vodík. Testy probíhají ve Wermelskirchenu mezi Kolínem nad Rýnem a Wuppertalem. Dodávku oznámil Solaris v tiskové zprávě. Dopravce nakupuje autobusy s dotací z programu EU JIVE 2 a dalších vládních programů.

Autobus je vybaven sadou palivových článků o výkonu 70 kW. Na jedno doplnění je schopen v kombinaci s bateriovým pohonem ujet až 350 kilometrů. Elektromotory jsou integrovány do nábojů kol.

Autobusy budou dodány ve dvoudveřovém provedení, kapacitu mají přes třicet míst k sezení. Jsou vybaveny bezpečnostním systémem MobilEye Shield+. Ten monitoruje další účastníky silničního provozu.

Solaris už má už na vodíkové autobusy přes 50 objednávek. Letos dodá 10 autobusů do Wuppertalu, 12 do Bolzana a 20 do Nizozemska.

Tagy Regionalverkehr Köln Solaris vodíkové autobusy
5 komentářů