Kritický den pro dopravu. Autobusy i vlaky nabírají několikahodinová zpoždění

Autobus Iveco Crossway v barvách Pražské integrované dopravy. Foto: PIDAutobus Iveco Crossway v barvách Pražské integrované dopravy. Foto: PID

Lidé musí dnes počítat se zpožděním či rušením spojů.

(aktualizováno 11:35) Sníh a ledovka dnes zkomplikovaly dopravu v celé zemi. Nejhorší situace byla ráno, dopoledne se mírně zlepšila, nicméně autobusy a vlaky dál nabírají i několikahodinová zpoždění, některé spoje vůbec nevyjely. Podle webu Českých drah je na několika tratích kalamitní stav, zapadaly výhybky. Problémy jsou i na dálnicích, kde musejí řidiči počítat s kolonami. Na mnoha místech silnice blokují uvízlé kamiony. Mrazivé počasí negativně dopadlo i na dodávky elektřiny, bez proudu je na 13.500 domácností na jihu Moravy. V celé zemi má dál mrznout, dnes dopoledne může ještě i sněžit.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu na mnohých místech v republice v noci napadlo až 15 centimetrů prachového sněhu. Nejvíc nasněžilo na pomezí středních a východních Čech nebo v Jeseníkách a Orlických horách. V noci na úterý a středu budou teploty v severní polovině republiky klesat až na 12 stupňů pod nulu.

České dráhy kolem 8:00 evidovaly problémy téměř na 20 tratích, kolem 11:00 jich bylo zhruba o pět méně. Velké komplikace byly ráno například ve středních Čechách, nevyjelo několik vlaků včetně spěšných. Kvůli sněhové kalamitě ČD nemohly vypravit ani osobní vlak z České Třebové do Pardubic a cestující museli čekat na další. Problémy jsou na železničním koridoru i u dalších spojů, nabírají zpoždění.

Podle mluvčí Správy železnic Nely Friebové problémy, které komplikují provoz na železnici a způsobují zpoždění nebo odřeknutí vlaků, jsou většinou způsobeny námrazou na sběračích u lokomotiv. Správa železnic kolem 9:00 evidovala na tratích v souvislosti s počasím už jen dílčí problémy. Zastavený provoz byl v tuto dobu kvůli pádu stromů mezi Šumnou a Olbramkostelem a mezi Dačicemi a Slavonicemi a vlaky tam nahradily autobusy, řekla ČTK Friebová.

Problémy se nevyhnuly ani dálnicím. Například D8 na 52. kilometru ve směru na Německo ráno na hodinu uzavřel uvízlý kamion. Silničářům se ho posléze podařilo z jednoho pruhu odsunout, auta tak od 10:00 mohla využívat jeden jízdní pruh. Dopoledne se zlepšila i situace na D1 na Žďársku, kde byly v noci uzavírky. Ráno museli policisté budit řidiče odstavených kamionů a vznikla tam více než desetikilometrová kolona. Dopravu také komplikovala nehoda na D1 za Klimkovickým tunelem ve směru na Polsko. Všechny ranní nehody se obešly bez vážnějších následků.

Pro vozidla nad 3,5 tuny je kvůli špatné sjízdnosti zavřená v obou směrech silnice u obce Hora svatého Šebestiána na Chomutovsku. Silnice Drnovice-Podomí na Vyškovsku je uzavřená pro nákladní vozidla nad 12 tun, stejné omezení platí na devatenáctikilometrovém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá. Uzavřena je kvůli sněhu už od nedělních 18:00 pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Nesjízdná zůstává kvůli ledovce silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku. Řidiči neprojedou ani ze Šebetova na Blanensku směrem na Pohoru.

Sněžení se nevyhnulo ani hlavnímu městu. Pražští silničáři vyslali do ulic veškerou techniku, to znamená 73 sypačů. Problémy mají spoje MHD, některé silnice jsou nesjízdné a provoz byl přerušen. Neprotažené silnice ztížily i práci pražské záchranné službě, více výjezdů k úrazům či zraněním ale v souvislosti se sněhem a náledím zatím neznamenali. Záchranáři v Jihomoravském kraji kvůli počasí ošetřují už od neděle desítky lidí po pádu na náledí. Mají úrazy rukou, nohou i hlavy. Část z nich končí v nemocnici.

V jižní polovině Moravy mrazivé počasí způsobilo také potíže s dodávkami proudu. Podle Romana Šperňáka z energetické společnosti E-ON bylo bez elektřiny dnes ráno asi 13.500 domácností, zejména v jižní části Brněnska, Hodonínska a okolí Znojma. Šperňák uvedl, že důvodem poruch je hlavně silná námraza na vodičích, která je zatíží a strhne. Potíže působí také stromy popadané do vedení, které nevydrží nápor sněhu.

Meteorologové před hustým sněžením varovali, od nedělního večera do dnešního rána očekávali 15 až 20 centimetrů sněhu. Výstraha platí do dnešních 9:00.

Pro aktuální informace o dopravní situaci doporučujeme sledovat on-line služby jednotlivých dopravců a objednatelů dopravy, zejména pak tyto stránky:

ČD Mimořádnosti
On-line poloha vlaků
Pražská integrovaná doprava
Dopravní info Ředitelství silnic a dálnic 

ČTK

Tagy sněhová kalamita
126 komentářů