Sněmovna prolomila nulovou toleranci, schválila vodákům půl promile

Pramice, ilustrační foto. By PaddyBriggs - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5467873Pramice, ilustrační foto. By PaddyBriggs - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5467873

Vodáci budou mít povoleno 0,5 promile alkoholu v krvi, což zhruba odpovídá dvěma desetistupňovým pivům.

Poslaneckou sněmovnou dnes prošla novela zákona o vnitrozemské plavbě, která kromě překlopení některých eurounijních pravidel přináší i rozvolnění pro alkohol na vodě. Jde o vůbec první prolomení nulové tolerance alkoholu u řidiče čehokoliv. Jde o poslanecký návrh, který předložil Vojtěch Munzar (ODS). Mezi předkladateli je i poslanec a ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Ministerstvo dopravy s návrhem vyjádřilo souhlas. Podobná úprava v minulém volebním období sněmovnou neprošla.

Vodáci budou mít povoleno 0,5 promile alkoholu v krvi, což zhruba odpovídá dvěma desetistupňovým pivům. Tolerance se týká vůdců plavidel bez vlastního strojního pohonu, která nepodléhají evidenci. Alkohol bude povolen na nesledovaných vodních cestách, účelových vodních cestách i části dopravně významných vodních cest (konkrétně na vodním toku Bečvy od Přerova po ústí vodního toku Moravy a na vodním toku Moravy od ústí vodního toku Bečvy po říční km 196,0 (jez Strž). Státní plavební správa hodlá vydat mapu s úseky, kde alkohol tolerován nebude.

Novela vyvolala minulý týden diskusi na Hospodářském výboru sněmovny, který ji schválil. „Prakticky schvalujeme stav, který už tady je, tedy nic nového,“ uvedl člen výboru a předseda podvýboru pro dopravu Ondřej Lochman (STAN). Poukázal na to, že na vodě je konzumace alkoholu běžná. Problémem ale podle něj je vymahatelnost pravidel.

„Nikdy nepodpořím nic, kdy bude u jakéhokoliv řidiče čehokoliv povoleno jakékoliv množství alkoholu,“ uvedla poslankyně Zuzana Ožanová (ANO). Podpořil ji poslanec Róbert Teleky (KDU-ČSL), který je lékařem. „Když se u nás v nemocnici někdo takový objeví, tak je za tím téměř vždy alkohol. To by se za chvíli mohli ozvat cyklisté,“ řekl.

Právě na cyklistech ztroskotala snaha povolit vodákům alkohol v minulém volebním období. Sněmovna novelu s vodáky schválila, nicméně senát do ní jako přílepek vložil i toleranci pro cyklisty a vrátil ji k novému projednání. Upravená novela následně ve sněmovně narazila.

Novela přináší i další novinky. Nově se například budou muset hlásit jen nehody na sledovaných vodních cestách a u registrovaných plavidel.

Tagy tolerance alkoholu vodáci zákon o vnitrozemské plavbě
147 komentářů