Smlouvy na vagóny ČD Cargo jsou v pořádku, policie odložila trestní oznámení firmy bratrů Šuškových

Nákladní vagon Falls společnosti ČD Cargo. Pramen: https://commons.wikimedia.org/wiki/User:PetrS.Nákladní vagon Falls společnosti ČD Cargo. Pramen: https://commons.wikimedia.org/wiki/User:PetrS.

Podle znaleckého posudku byl obchod ČD Cargo v pořádku a ekonomicky výhodný.

Trestní oznámení společnosti Rail Invest, za kterou stojí bratři Peter a Rudolf Šuškovi, na údajnou nevýhodnost smluv na pronájem vagónů státního železničního dopravce ČD Cargo, skončilo po dvou letech jeho odložením. Podle znalce byla transakce ekonomicky výhodná.

Jako první o tom informovala Česká televize, které to potrvdil státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Boris Havel s tím, že vyšetřovatelé v případu nezjistili žádný trestný čin. Policisté začali smlouvy prověřovat před dvěma roky na základě trestního oznámení, které podala firma Rail Invest. „V dotazované věci lze sdělit, že policejní orgán již věc odložil, neboť nejde o podezření z trestného činu a není na místě vyřídit věc jinak,“ uvedl žalobce Havel z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Oznámení se týkalo kontraktu na prodej a následný pronájem nákladních vozů od slovenské firmy SMK slovenského podnikatele Ivana Petríčka. ČD Cargo dříve uvedlo, že jde o kampaň společnosti Rail Invest, která se dostala na černou listinu dodavatelů dopravce a nesmí se hlásit do zakázek. K útoku na ČD Cargo se mediálně připojil Ondřej Koutník ze serveru Seznam Zprávy, který například nechal prostor Rudolfovi Šuškovi vyjádřit své domněnky, že vozy ČD Cargo jsou nebezpečné.

Policisté se smlouvami začali zabývat před dvěma roky, zadali si i znalecký posudek. „Prověřovaná transakce byla podle závěrů znaleckého zkoumání pro ČD Cargo ekonomicky výhodná,“ řekl nyní státní zástupce Boris Havel. ČD Cargo už dříve uvedlo, že jde o standardní operaci. Nyní se k ukončení vyšetřování nechce vyjádřit.

Tagy ČD Cargo Rail Invest
8 komentářů