Smartwings žádají vládu o půlmiliardové kompenzace za zrušené lety

Boeing 737-700 společnosti Smartwings a Airbus A319 ČSA. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-700 společnosti Smartwings a Airbus A319 ČSA. Foto: Letiště Praha

Aerolinie Smartwings žádají vládu o kompenzace ve výši půl miliardy korun. Mělo by jít o náhradu za zrušené lety a

Aerolinie Smartwings žádají vládu o kompenzace ve výši půl miliardy korun. Mělo by jít o náhradu za zrušené lety a letenky během loňského jarního nouzového stavu. Částka vychází ze škod za stornování letenek. Dnes to uvedl server SeznamZprávy. Aerolinky jsou v současnosti pod ochranným moratoriem před věřiteli. Moratorium vyprší na konci února.

„Nemůžeme být ti jediní, kteří žádnou kompenzaci nedostali,“ řekl serveru spolumajitel Smartwings Jiří Šimáně. Kompenzace za období jarního nouzového stavu v minulých měsících dostali například zájezdoví autobusoví dopravci. Šimáně v této souvislosti připomněl také dotace například pro hoteliéry za neobsazená lůžka, dále pro restaurace, skiareály nebo taxislužby.

Podle propočtů společnosti musel dopravce během jarního nouzového stavu mezi březnem a květnem zrušit asi 7000 letů, kterými by cestovalo kolem 900.000 cestujících. Právě z těchto čísel Smartwings vypočetly svou žádost o kompenzaci.

Skupina Smartwings Group, do níž Smartwings spolu s ČSA patří, žádala stát o podporu už loni. Tehdy společnost s vládou jednala o půjčce či garanci za ni v hodnotě přibližně 800 milionů korun. Finanční pomoc však nakonec od státu nedostala. Od konce srpna společnost využívá mimořádného moratoria pro odklad splátek dluhů. Kvůli krizi skupina loni rozhodla o propuštění až 600 zaměstnanců.

ČTK

 

Tagy kompenzace dopravcům smartwings Top
135 komentářů