Smartwings začaly nabírat piloty pro nová letadla ČSA, první Airbus A220 má dorazit v říjnu

A220-300 v barvách Českých aerolinií. Foto: AirbusA220-300 v barvách Českých aerolinií. Foto: Airbus

Dopravce hledá první důstojníky s i bez typové kvalifikace, a to na letouny Airbus A220 a Airbus A320.

Společnost Smartwings spustila nábor pilotů pro nová letadla Českých aerolinií (ČSA). Vyplývá to z pracovních inzerátů, který dopravce zveřejnil na svých stránkách v sekci Kariéra.

Poptáváni jsou první důstojníci s i bez typové kvalifikace na letoun Airbus A220. Mimo to hledá aerolinka kromě pilotů pro Boeingy 737 ještě také první důstojníky rovněž s i bez typové kvalifikace na letoun Airbus A320. Je tak otázkou, jestli se flotila ČSA nerozšíří kromě Airbusů A220 také o další Airbusy A320.

Jak před měsícem uvedla na dotaz deníku Zdopravy.cz mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková, první Airbus A220 ze čtyř by měl být ČSA dodán v říjnu. Druhý má následovat do konce letošního roku a další dva pak v první polovině roku 2025. Všechny budou v barvách ČSA.

Podle detailů pracovních nabídek počítá společnost s nástupem prvních důstojníků bez kvalifikace na Airbus A220 v období mezi srpnem a březnem. Kontrakt prvních důstojníků s kvalifikací má pak začít platit v zimní sezóně 2024–2025. Ve stejném období mají začít platit kontrakty prvních důstojníků s i bez typové kvalifikace na Airbus A320.

Všichni přijetí piloti budou mít podle přiložených podrobností základnu v Praze. Počítá se s jejich možným nasazením jak na letech na krátkou vzdálenost, tak na mezikontinentálních spojích. Možná je účast na tzv. ACMI kontraktech, tedy situacích, kdy společnost pronajme své letadlo i s posádkou jinému dopravci.

ČSA aktuálně provozují flotilu dvou pronajatých Airbusů A320-200, a to registrace OK-HEU a OK-IOO. Druhá zmíněná se před pár dny vrátila z Kanady, kde byla pronajata společnosti Air Transat.

Síť destinací, do kterých ČSA aktuálně létají, tvoří Paříž a Madrid. Do Paříže létají dvakrát denně, několik letů týdně do Madridu obsluhují Boeingy Smartwings.

Tagy Airbus A220 Airbus A320 České aerolinie ČSA OK smartwings SW
64 komentářů