Smartwings se počty cestujících vrátily před pandemii

Boeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings při odletu z Brna. Foto: Pavel Rája / ČedokBoeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings při odletu z Brna. Foto: Pavel Rája / Čedok

Počet cestujících v červenci meziročně stoupl o 97 %.

Letecká společnost Smartwings přepravila v červenci 1,105 milionu cestujících. V porovnání s loňským červencem tak jde o růst o 97 %. Poprvé od vypuknutí pandemie se navíc dopravce vrátil počty cestujících dokonce nad úroveň roku 2019.

Vyplývá to z dat dopravce zveřejněných na sociálních sítích. Počet cestujících za letošní červenec je o 1,7 % vyšší než v červenci 2019. Podle Smartwings byla průměrná obsazenost letadel 95 %.

Dvě třetiny cestujících (690 tisíc) byly v červenci na letech z českých a moravských letišť. Smartwings letos těží z velkého boomu poptávky po letech na dovolenou k moři po dvou velmi omezených sezónách. Kvůli vysoké poptávce si Smartwings letos opět půjčují letadla i s posádkami od jiných společností.

Smartwings v letošní letní sezóně využívají 37 vlastních letadel, formou ACMI pronájmu mají k dispozici dalších pět. Současně využívají ještě ad hoc pronájmy, například A350 od Ethiopian Airlines.

Návrat před pandemii hlásí i další dopravci v Evropě, například Ryanair nebo Wizz Air. Pražské letiště zatím letos neočekává, že by se dostalo na úroveň před vypuknutím koronavirových opatření.

Tagy smartwings
11 komentářů