Smartwings poprvé vyčíslily, kolik je stojí uzemnění 737 MAX. Pro ČSA půjčí další tři Airbusy A320

Boeing 737 MAX 8 OK-SWM společnosti Smartwings. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWM společnosti Smartwings. Foto: Smartwings

Letecká společnost Smartwings počítá ve svých plánech na příští rok ve svém provozu pouze se sedmi již dodanými letadly 737

Letecká společnost Smartwings počítá ve svých plánech na příští rok ve svém provozu pouze se sedmi již dodanými letadly 737 MAX. Naopak vůbec nepočítá, že by příští rok létaly s dalšími vyrobenými stroji, které jsou odstavené v USA. Na dotaz deníku Zdopravy.cz po dnešním oznámení o pozastavení výroby těchto letadel uvedla mluvčí firmy Vladimíra Dufková.

„S modelem 737 MAX počítáme i do budoucna. Pro sezónu 2020 předpokládáme využít sedm stávajících letadel 737 MAX,“ uvedla Dufková. Dosud Smartwings plánovaly, že letadla začnou létat od dubna, nově na základě vývoje posledních dní termín posunuly na 1. května.

Podmínkou je samozřejmě povolení k provozu od leteckých úřadů. Firma ale i v případě obnovení letů příští rok vůbec nepočítá s dalšími letadly, které Boeing vyrobil po uzemnění. Výroba se zatím zastavila na osmnáctém letadle registrace OK-SWR, jak ukazují snímky fotografů, kteří zachycují provoz na letišti Boeingu.

„Situace je pro nás komplikovaná, a vzhledem k neustálému posouvání termínu návratu 737 MAX do provozu pracujeme s více scénáři a přijímáme veškerá opatření tak, abychom minimalizovali dopady uzemnění letadel 737 MAX na provoz skupiny a naše klienty, “ dodala Dufková.

Smartwings také poprvé uvedly, kolik je už uzemnění boeingů stálo. „Podle předběžných výsledků celková škoda ke konci roku přesáhne 1,5 miliardy korun,“ uvedla Dufková.

Dopravce se současně rozhodl posílit provoz Českých aerolinií pořízení tří airbusů A320. První z nich už má svoji registraci OK-HEU. Jde o osmnáct let staré letadlo po Air France a Brussels Airlines, dopravce si ho pronajal na šest let. V provozu má být od února. Současně společnost jedná o pronájmu dalších dvou A320. „Budou využívána v rámci celé skupiny Smartwings,“ dodala Dufková.

Příprava A320 registrace OK-HEU v ostravském hangáru.

Příprava A320 registrace OK-HEU v ostravském hangáru.

Tagy České aerolinie smartwings uzemnění letadel 737 MAX
45 komentářů