dkv-spojujeme

Smartwings plánuje prázdný přelet MAXů do Prahy, cestující z Kapverd jsou už doma

První přistání Boeingu 737 MAX 8 v barvách SmartWings na ruzyňské letiště. Foto: Letiště PrahaPrvní přistání Boeingu 737 MAX 8 v barvách SmartWings na ruzyňské letiště. Foto: Letiště Praha

Letecká společnost Smartwings musí řešit výpadek letadel 737 MAX 8 ve své flotile. Kvůli uzemnění tohoto typu evropskou agenturou pro

Letecká společnost Smartwings musí řešit výpadek letadel 737 MAX 8 ve své flotile. Kvůli uzemnění tohoto typu evropskou agenturou pro bezpečnost letectví EASA bude muset firma nejspíše zrušit některé lety. Včerejší náhlý zákaz firmě výrazně zkomplikoval návrat letadel do Evropy. Dva stroje musely nakonec přistát neplánovaně mimo Evropskou unii. Rázem ji vypadlo sedm strojů.

Šlo o linku z Kapverdských ostrovů do Prahy a z Dubaje do Prahy. Obě letadla odstartovala těsně před tím než EASA vydala zákaz letů. I když se původně zdálo, že se stroje dostanou do Prahy nebo alespoň na území Evropské unie, nakonec po více než hodinovém kroužení přistály v Tunisu a Ankaře. „Původně jsme měli povolení přistát na Maltě, ale bylo zrušeno,“ vysvětlila kroužení včerejšího letu z Kapverd nad Středozemním mořem mluvčí Smartwings Vlaďka Dufková.

Cestující z Kapverd jsou už doma. Smartwings vypravily okamžitě náhradní letadlo z Lyonu do Tunisu, v Praze přistálo v 5:01, tedy šest hodin po plánovaném příletu. Cestující z Dubaje zatím zůstávají v Ankaře. „Zajistili jsme jim ubytování, vypravíme pro ně náhradní letadlo,“ upřesnila Dufková. Přesný čas zatím nechtěla uvést. Vzhledem k tomu, že firmě chybí aktuálně kvůli uzemnění sedmi strojů letadla, půjde nejspíše o návrat až večer.

Firma podle ní bude muset provést optimalizaci letového řádu kvůli chybějícím strojů. Jakých letů se opatření dotkne má firma rozhodnout během dnešního dne. Pro firmu může mít uzemnění letadla zásadní důsledky: zatím má MAXů jen sedm, dalších 40 strojů může létat. Do léta ale počítala firma s celkem 16 novými letadly.

Smartwings chtějí během dne dopravit svá letadla Boeing 737 MAX 8 zpět do Prahy. Mluvčí Úřadu civilního letectví Vítězslav Hezký dnes Radiožurnálu potvrdil, že prázdný přelet bez cestujících je u těchto letadel po zákazu provozu možný.

Kromě jednoho MAXe, který je v Praze od 26. února, jsou zbývající také mimo Prahu. Jeden je na Kanárských ostrovech, další v Tel Avivu, Vilniusu a Katovicích.

Náhradní stroj musely řešit i společnost flydubai, která létá do Prahy z Dubaje většinou s 737 MAX 8. Na linku dnes poslala starší Boeing 737-800.

Zákaz provozu letadel 737 MAX  vyhlásila EASA včera jako preventivní opatření kvůli dvou nehodám tohoto typu letadla v Etiopii a Indonésii, při kterých zahynulo přes 300 lidí. Dosud se nepodařilo prokázat, že spolu nehody souvisí, obě mimořádné události ale nastaly při vzletu.

Provoz letadel zakázala už většina zemí, vzdorují USA a Kanada. Boeing znovu zopakoval, že si stojí za bezpečností svého stroje.

Tagy Boeing 737 MAX EASA smartwings uzemnění letadel 737 MAX
22 komentářů