Smartwings mají po čtyřech letech další 737 MAX, převezmou ještě pět

Boeing 737 MAX 8 OK-SWH před přistáním v Praze po letu ze Seattlu. Foto: David TomáškoBoeing 737 MAX 8 OK-SWH před přistáním v Praze po letu ze Seattlu. Foto: David Tomáško

Dopravce čeká v letošní sezoně nárůst počtu cestujících o desetinu.

Po více než čtyřleté pauze v dodávkách rozšířila letecká společnost Smartwings svoji flotilu o nový letoun Boeing 737 MAX 8. Přiletěla s ním dnes ráno ze Seattlu po zhruba desetihodinovém letu.

Jde aktuálně o osmé letadlo tohoto typu ve flotile Smartwings, nese registraci OK-SWH. Dopravce má letadlo pronajaté od irského vlastníka Wilmington Trust SP Services.

Dalších 5 nových letadel 737 MAX převezme společnost Smartwings v následujících měsících. Jeden stroj ještě během letní sezóny v srpnu, další čtyři nová letadla společnost zařadí v první polovině roku 2024 (leden, únor, duben). Ještě na začátku roku dopravce uváděl, že pořídí jen tři nová letadla.

Na první komerční let s cestujícími se nejnovější přírůstek ve flotile Smartwings vydá v sobotu ráno, kdy bude nasazen na linku z Prahy do řeckého Heraklionu. Letoun je ve standardní konfiguraci pro 189 cestujících.

Smartwings si u Boeingu objednaly celkem 39 letadel 737 MAX. Kvůli nucenému uzemnění letadel po dvou tragických nehodách se Smartwings rozhodly objednávku redukovat a s Boeingem se začaly soudit. Podle původních plánů měly aerolinky se svojí flotilou postupně přejít na letadla 737 MAX 8. Některá již vyrobená letadla pro Smartwings tak nakonec začala létat pro jiné dopravce, například Flair Airlines.

Pronájem deseti letadel na léto

Provoz letní sezóny bude letecká společnost Smartwings zajišťovat flotilou 53 letadel. Z důvodu vysoké poptávky a očekávané rušné letní sezóny 2023 posílí Smartwings stávající flotilu 43 letadel o další kapacity 10 letadel. Ty si na léto pronajme od zahraničních leteckých společností v rámci tzv. ACMI kontraktů. Dopravce naopak stejným způsobem pronajímá část své flotily jiným společnostem na léto, například TUIfly nebo Jet2.com.

Loni během nejvytíženějších letních měsíců červen–srpen využily služeb skupiny Smartwings skoro 3 miliony cestujících. Pro letošní letní sezónu 2023 společnost očekává další desetiprocentní nárůst.

Smartwings nabídnou během letní sezóny z českých letišť letecká spojení do 70 destinací. Pravidelné a charterové lety budou provozovány z Prahy, Brna, Ostravy, Pardubic, Karlových Varů a nově také z Českých Budějovic. Z Brna bude Smartwings létat do 25 destinací, z Ostravy do 16, z Pardubic do 12, z Karlových Varů a Českých Budějovic do 3 destinací.

Lety bude Smartwings Group provozovat během letní sezóny nejen z ČR, ale i z Polska, Slovenska a Maďarska a její letadla budou směřovat do celkem 148 destinací.

Předávací let letadla Boeing 737 MAX 8 OK-SWH. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWH na letišti Boeing Seattle Field (BFI). Foto: SmartwingsPředávací let letadla Boeing 737 MAX 8 OK-SWH. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWH na letišti Boeing Seattle Field (BFI). Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 letecké společnosti Smartwings na ostravském letišti.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýBoeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings.
Foto: Čedok Nakládání výbavy USAR týmu do Boeingu 737 MAX 8 Smartwings na ostravském letišti.
Foto: HZS MSKBoeing 737 MAX po přistání na Troll Airfield. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX po přistání na Troll Airfield. Foto: SmartwingsOdstavené Boeingy 737 MAX 8 Smartwings. Foto: Rosťa Kopecký / FlyRosta.comBoeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings před odletem do Dubaje. Foto: Letiště PrahaBoein 737 MAX 8 registrace OK-SWA společnost Smartwings. Foto: Anna Zvereva / Flickr.comBoeing 737 MAX 8. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWE před odletem do Malagy. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWH před přistáním v Praze po letu ze Seattlu. Foto: David Tomáško
Tagy boeing 737 MAX 8 OK-SWH smartwings
29 komentářů