Smartwings evakuují své posádky z Izraele, letadla přesouvají mimo Tel Aviv

Boeing 737-800 společnosti Smartwings odlétá z Prahy. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-800 společnosti Smartwings odlétá z Prahy. Foto: Letiště Praha

Smartwings v Izraeli aktuálně pronajímá tamějším dopravcům šest letadel včetně posádek.

Letecká společnost Smartwings dnes vypravila  speciální let z Tel Avivu do Prahy, na jehož palubě budou hlavně zaměstnanci letecké společnosti. Dopravce má v Tel Avivu jednu ze svých základen kvůli pronájmu několika svých letadel včetně posádek (tzv. ACMI pronájem) izraelským leteckým dopravcům. Jde o Boeing 737-800 registrace OK-TVO, průběh letu je na Flightradar24.com.

Na palubě je přes sto našich zaměstnanců a také zhruba 40 českých občanů, kteří měli dnes letět ranní linkou do Prahy,“ řekla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. Letecký provoz v Izraeli po napadení země extremisty z Hamásu zůstává neomezen, řada dopravců se ale z bezpečnostních důvodů ze země dočasně stahuje.

Dopravce podle Dufkové postupně přesouvá letadla pro izraelské zákazníky mimo Izrael. Včera takto dvě letadla zůstala v Larnace na Kypru, dnes se z Izraele na pravidelné lince pro El Al vrátil Boeing 737-800 registrace OK-TVG. Další letadla jsou v řeckých Aténách a Soluni, do Tel Avivu aktuálně letí OK-TVF.

Izrael je pro Smartwings poslední roky jedním z klíčových trhů, kde má umístěno aktuálně šest letadel. Jde konkrétně o Boeingy 737-800 registrací OK-TVF, TVY, TSU, TVU a TVG a Airbus A320 ČSA OK-HEU. Propojení s tamějším trhem může být ještě větší. Izraelský dopravce Israir jedná o koupi Smartwings.

Smartwings zatím odložily včera pozdě večer plánovaný let, ale ještě ho nezrušily. „Sledujeme aktuální situaci. Pokud nedojde ke zhoršení, měl by odletět zítra brzy ráno,“ dodala Dufková. Za stejného předpokladu odletí i dnešní spoj ve 23:45 z Prahy.

Dopravci ruší lety do Tel Avivu, letadla Smartwings a ČSA kvůli konfliktu divertovala na Kypr

Tuzemské cestovní kanceláře zrušily na několik týdnů zájezdy do Izraele, na který v sobotu ráno zaútočili palestinští radikálové. ČTK to dnes řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Tagy izrael smartwings
28 komentářů