Dopravci ruší lety do Tel Avivu, letadla Smartwings a ČSA kvůli konfliktu divertovala na Kypr

Boeing 737-800. Foto: SmartwingsBoeing 737-800. Foto: Smartwings

Ráno odletělo z Prahy do Tel Avivu letadlo El Al, ostatní lety jsou zrušeny či zpožděny.

Letecké společnosti z celého světa začaly rušit letecké spojení do izraelského Tel Avivu. Důvodem je tamější bezpečnostní situaci po útoku Hamásu na jižní část země. Omezení se dotýká i letů z Prahy i samotného byznysu společnosti Smartwings, která část svých letadel pronajímá pro izraelské dopravce.

Letiště v Tel Avivu zůstává i nadále otevřené a v provozu. Řada dopravců ale spojení preventivně zrušilo. „Vzhledem k aktuální situaci v Izraeli registrujeme několik zpožděných a zrušených letů mezi Prahou a Tel Avivem. Cestujícím doporučujeme sledovat webové stránky dopravců,“ uvedlo Letiště Praha na sociální síti X. Z českých dopravců provozují pravidelnou linku do Tel Avivu jen Smartwings. Včerejší let s odletem ve 23:45 zatím není zrušen, oficiálně je jen opožděn. Dosud ale neodlétl a není jasné, zda vůbec poletí.

Brzy ráno odletěla naopak linka El Al z Prahy do Tel Avivu, naopak další dva lety v 10:40 a 22:15 jsou již zrušeny. Ranní let El Al  z Prahy byl jednu chvíli nejsledovanějším na Flightradar24.com. Konflikt v Izraeli se dotkl i dalších letadel skupiny Smartwings, které létají v pronájmu pro Israir nebo El Al. Airbus A320 ČSA registrace OK-HEU na lince Israir z Neapole neplánovaně divertoval na Kypr. Stejně skončil i Boeing 737 Smartwings registrace OK-TVU na lince společnosti Arkia z Ibizy do Tel Avivu.

Své pravidelné linky do Izraele zrušily například aerolinie Lufthansa, United Airlines nebo Delta Air Lines. Na Izrael v sobotu ránu zahájilo rozsáhlý útok palestinské radikální hnutí Hamás, Izrael reagoval rozsáhlými nálety na Pásmo Gazy. Panují obavy z toho, aby se konflikt, který si už vyžádal stovky obětí a zraněných na obou stranách, nerozšířil do dalších částí regionu.

Tagy ČSA El Al izrael letiště praha PRG-TLV smartwings
21 komentářů