Smartwings chtějí reorganizaci ČSA a odpuštění části jejich dluhů

Airbus A320 Českých aerolinií registrace OK-HEU. Foto: ČSAAirbus A320 Českých aerolinií registrace OK-HEU. Foto: ČSA

Klíčová pro budoucnost ČSA bude červnová schůze věřitelů.

Letecká společnost Smartwings navrhuje v rámci úpadku Českých aerolinií jejich reorganizaci s odpuštěním části dluhů a jejich kapitalizací.

Vyplývá to z dnes zveřejněného návrhu v insolvenčním rejstříku. Podle dokumentu navrhují Smartwings reorganizaci v podobě využívání dalších synergií mezi oběma leteckými společnostmi. Smartwings vlastní téměř 98 % akcií ČSA.

Podle návrhu by mělo dojít k prominutí části dluhů nebo odkladu splácení závazků a prodeji zbytných aktiv ČSA. Část pohledávek by pak měla být kapitalizována.

Smartwings samy v rámci insolvenčního řízení vystupují i jako jeden z věřitelů, tímto krokem chtějí předejít situaci, kdy by ČSA přišlo o právo vytvořit vlastní restrukturalizační plán. Rozhodující bude ale červnová schůze věřitelů.

Ta bude řešit všechny přihlášené pohledávky, mohou také podle zákona mít možnost odejmout přednostní právo na reorganizaci. Smartwings se nabídly, že jsou připraveny reorganizační plán sestavit.

Městský soud v Praze v březnu vyhlásil úpadek ČSA na návrh dopravce, ve kterém ČSA uváděly celkové dluhy 1,8 miliardy korun. Přes miliardu korun z toho podle návrhu tvoří dluh vůči cestujícím za zrušené lety. Samotný dluh firmy ovšem může být ještě vyšší. Podle serveru E15.cz přihlásil výrobce letadel Airbus, sídlící ve Francii, do insolvenčního řízení pohledávky za zhruba 17 miliard korun. Dopravce to nechtěl s odkazem na obchodní tajemství komentovat.

s využitím ČTK

Tagy České aerolinie ČSA smartwings
33 komentářů