Smartwings chtějí kvůli problémům Boeingu navýšit základní jmění o 1,4 miliardy na dvojnásobek

Boeing 737 MAX 8 společnosti Travel Service před přistáním po dodávacím letu ze Seattlu. Foto: Letiště PrahaBoeing 737 MAX 8 společnosti Travel Service před přistáním po dodávacím letu ze Seattlu. Foto: Letiště Praha

Více než dva měsíce uzemněná letadla Boeing 737 MAX 8 a nejistý výhled jejich návratu na oblohu přinutil majitele letecké

Více než dva měsíce uzemněná letadla Boeing 737 MAX 8 a nejistý výhled jejich návratu na oblohu přinutil majitele letecké společnosti Smartwings k razantním opatřením. Akcionáři mají do firmy vložit 1,4 miliardy korun a navýšit tak základní jmění na více než dvojnásobek.

Vyplývá to z pozvánky na mimořádnou valnou hromadu zveřejněné na stránkách Smartwings. Podle ní firma řešila dvě možnosti: navýšení o 1,4 miliardy korun nebo o 700 milionů korun. V případě vyššího navýšení by tak základní kapitál stoupl z 1,24 miliardy na 2,64 miliardy korun. O navýšení se měli postarat stávající dva největší akcionáři: Unimex Group a čínská China lnternational Group Corporation Limited.

Nutnost navýšení základního kapitálu vysvětluje firma uzemněním letadel Boeing 737 MAX 8, podle firmy jde o bezprecedentní zásah vyšší moci do fungování aerolinky. „Společnost měla v plánu provozovat 16 letadel typu
Boeing B737 MAX 8 během letní sezony, tedy celkově zhruba jednu třetinu celé plánované letky. Vzhledem k nejistotě ohledně zprovoznění těchto letadel a dosavadnímu vývoji situace byla společnost nucena radikálně
omezit kapacitu letní sezony, z čehož jí vznikají významné ztráty,“ uvádí se v pozvánce.„Společnost tak potřebuje posílit svoji finanční pozici, aby se dokázala vypořádat s výrazným propadem výnosů a zvýšenými náklady jako důsledkem této mimořádné situace,“ píše se v návrhu.

Mluvčí společnosti Vlaďka Dufková nechtěla výsledky valné hromady komentovat ani se k problematice navýšení základního kapitálu vyjádřit. Podle zdrojů deníku Zdopravy.cz ale nakonec na valnou hromadu nepřišel čínský akcionář a k navýšení tak nedošlo. Stejně tak nedošlo k navýšení už na začátku dubna, což potvrzuje i samotná pozvánka na valnou hromadu.

Z pozvánky vyplývá, že spolumajitel firmy Jiří Šimáně osobně firmě půjčil na začátku dubna 700 milionů korun. Podle pozvánky na valnou hromadu by se měla půjčka kapitalizovat.

Uzemnění letadel trvá už druhý měsíců, způsobuje velké ztráty nejen Boeingu, ale především samotným aerolinkám, které s nimi počítaly. Kvůli tomu musí Smartwings částečně omezit na letní sezónu provoz.

Tagy smartwings uzemnění letadel 737 MAX
21 komentářů