Smartwings odkládají start 737 MAX s cestujícími. Umožní bezplatnou změnu do jiného letadla

Boein 737 MAX 8 registrace OK-SWA společnost Smartwings. Foto: Anna Zvereva / Flickr.comBoein 737 MAX 8 registrace OK-SWA společnost Smartwings. Foto: Anna Zvereva / Flickr.com

Aerolinka počítá s nasazením letadla hlavně na delší lety. Podle rezervačního systému s letounem začne létat také do Egypta.

(aktualizováno 18.2.) Letecká společnost Smartwings odsunuly plány na první let po uzemnění s Boeingem 737 MAX 8 Aerolinky umožní lidem až do konce června bezplatnou změnu rezervace, pokud s tímto typem letadla nebudou chtít letět.

V sobotu 20. února ve 12:00 ho se měl uskutečnit s tímto typem let QS2040 z Prahy do Las Palmas na ostrově Gran Canaria, firma ale nakonec nasadí jiný typ letadla. Není zatím tak jasné, který let bude nakonec první.

Letadlo je v rezervačním systému nasazeno ještě na lety na konci února a v březnu do Hurghady, Malagy, Marsa Alam nebo Tenerife. Smartwings už dříve uvedly, že chtějí letoun nasazovat hlavně na delší lety, kde více vynikne jeho nižší spotřeba.

Každé letadlo čeká ověřovací let

První letadlo 737 MAX máme v plánu nasadit do komerčního provozu ještě během února. Do začátku letní sezóny chceme postupně uvést do provozu všech sedm letadel 737 MAX 8. U každého jednotlivého letounu budou před znovuzavedením do provozu provedeny ověřovací lety,“ řekla v lednu po schválení letadla v Evropě mluvčí Smartwins Vladimíra Dufková.

Aerolinky na sociálních sítích zveřejnily záběry z přípravy na opětovný návrat do provozu. „Zprovoznění každého letadla zahrnuje proškolení pilotů, aktualizaci software a hardware a další činnosti dle požadavků EASA. Předepsaným výcvikem na simulátorech projdou postupně všichni piloti Smartwings,“ dodala Dufková. Půjde o více než 400 pilotů, návrat jednoho letadla zabere zhruba tři týdny. „Naší absolutní prioritou je bezpečnost cestujících,“ řekla.

Současně také spustily speciální stránku k letadlům 737 MAX. Na nich se snaží odpovědět na nejčastější dotazy, které se týkají návratu těchto letadel do provozu.  Firma umožní lidem, kteří s tímto typem letět nechtějí, bezplatnou změnu rezervace. „Ačkoli máme v bezpečnost letounů 737 MAX plnou důvěru, chápeme, pokud budete chtít využít alternativní let operovaný jiným typem letounu. Svou rezervaci v takovém případě můžete změnit bez poplatku,“ uvedly aerolinky. Úplně zdarma ale být změna nemusí: týká se pouze letů, které budou k dispozici za stejnou cenu a koupených do 30. června.

Všech sedm letadel 737 MAX 8 je od zákazu provozu 13. března 2019 odstaveno v Praze. Po celou dobu na nich probíhala předepsaná údržba podle předpisů Boeingů. Detailněji jsme se systému údržby věnovali loni v srpnu.

V Evropě zatím oznámil návrat letadel 737 MAX do provozu Icelandair, ten počítá s prvními lety v březnu. Letadla už běžně létají v Severní a Jižní Americe, minulý týden je do provozu vrátily United Airlines.

(změněn titulek v reakci za zrušení prvního letu)

Tagy boeing 737 MAX 8 smartwings Top
56 komentářů