Slovenské vládní Fokkery jsou na konci životnosti, po osmi letech provozu se hledá náhrada

OM-BYB letky slovenského ministerstva vnitra. Zdroj: Ministerstvo vnútra SROM-BYB letky slovenského ministerstva vnitra. Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

Komponenty na letouny Fokker 100 se již nevyrábějí, náklady na opravu jednoho stroje převyšují hodnotu druhého.

Dvojice letounů Fokker 100 slovenské vládní letky je osm let po dodání na konci životnosti. Ministerstvo vnitra SR, pod kterou letka spadá, se již poohlíží po jejich náhradě. Informovala o tom TV Markíza.

Fokkery nahradily u Leteckého útvaru Ministerstva vnitra SR sovětské Jakovlevy Jak-40. Oba letouny byly přitom v době zařazení do flotily již více jak 20 let staré. Aktuálně přesahuje jejich věk 32 let.

Jak řekl Markíze zástupce ředitele Leteckého útvaru Ministerstva vnitra SR Michal Ondruš, typ Fokker 100 se stal obsoletním. Komponenty se již nevyrábějí a je problém s jejich dostupností. Generální oprava, která se nyní provádí na jednom stroji, dokonce převyšuje hodnotu toho druhého. To tak již dále opravováno nebude, přičemž se využije na náhradní díly.

Stroje by podle slovenského ministra vnitra Matúša Šutaj Eštoka mohlo nahradit jedno menší letadlo a druhé větší, určené k repatriačním letům.

„Díváme se po trhu, určitě nepůjde o koupi nového letadla. Investice by se mohla pohybovat řádově v desítkách milionů eur,“ řekl Šutaj Eštok Markíze.

Letecký útvar Ministerstva vnitra SR provozuje policejní letku vrtulníků a letku přepravy ústavních činitelů. Tu tvoří kromě zmíněných Fokkerů 100 ještě dvojice Airbusů A319. Jejich věk je okolo 20 let, do flotily rovněž nebyly zařazeny jako nové. Nahradily Tupolevy Tu-154M.

Tagy Fokker Fokker 100 slovensko
5 komentářů