SkyUpu se podařilo přesunout na Ukrajině uvězněný Boeing, z Kyjeva přelétl do Rumunska

SkyUp Airlines přistávají na Letiště Praha s prvním letem. Foto: Letiště PrahaSkyUp Airlines přistávají na Letiště Praha s prvním letem. Foto: Letiště Praha

Dopravce zůstává i přes situaci na domácím nebi nadále v provozu a stále se rozvíjí, celou flotilu už má mimo napadené území.

Ukrajinská letecká společnost SkyUp Airlines dokázala přeletět s Boeingem uvězněným v Kyjevě do bezpečí v Rumunsku. Dopravce o tom informoval na svých sociálních sítích a potvrzují to i data z aplikace Flightradar24. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu jde o třetí úspěšnou evakuaci civilního letadla. V dalších dvou případech šlo o uvízlé transportní Airbusy A400M Tureckého letectva.

Evakuace Boeingu 737-800 s registrací UR-SQP proběhla v úterý 4. dubna ve večerních hodinách. Letoun se z kyjevského letiště Borispol vydal v 19:15 směrem k rumunským hranicím. Ty překročil jižně od města Černictvi ve výšce 12 200 metrů, kde piloti zároveň zapnuli odpovídač. Stroj přistál na letišti v Jasy krátce po 20. hodině.

Zachycená část přeletu evakuovaného letadla společnosti SkyUp.Zdroj: Flightradar24.com

Zachycená část přeletu evakuovaného letadla společnosti SkyUp.
Zdroj: Flightradar24.com

Tento konkrétní Boeing byl posledním uvězněným letadlem SkyUpu na ukrajinském území. K evakuaci bylo podle serveru Avianews blízko už v noci na 24. února 2022, kdy Rusko na suverénní stát zaútočilo. Piloti však museli se strojem krátce po startu z důvodu uzavření vzdušného prostoru přistát zpátky v Kyjevě. Zbývající část flotily se dopravci podařilo evakuovat ještě před začátkem ruské invaze.

Jak ukrajinská letecká společnost informuje v tiskové zprávě, i přes situaci na domácím nebi zůstává na zahraničním trhu nadále v provozu a stále se rozvíjí. Svá letadla pronajímá i s posádkami dalším společnostem, organizuje charterové či repatriační lety a dokonce rozšířila svou flotilu o nový letoun. V létě loňského roku otevřela novou stanici traťové údržby pro šest letadel v Antalyi. Podobná stanice pro tři stroje funguje v Tallinnu.

Tagy PQ SkyUp SkyUp Airlines Ukrajina
5 komentářů