Skupina Smartwings zavádí úsporný režim, České aerolinie zruší lety do Říma

A319, foto: ČSAA319, foto: ČSA

Skupina Smartwings, jejíž součástí jsou letecké společnosti Smartwings a České aerolinie, dnes ohlásila zavedení mimořádných úsporných opatření. Jde o reakci

Skupina Smartwings, jejíž součástí jsou letecké společnosti Smartwings a České aerolinie, dnes ohlásila zavedení mimořádných úsporných opatření. Jde o reakci na nákazu koronavirem, cílem je podle Smartwings minimalizovat její dopady na hospodaření skupiny. Kvůli nízké poptávce zároveň České aerolinie zruší lety mezi Prahou a Římem.

Úsporná opatření oznámená Smartwings Group:

– snížení mzdových nákladů
– nabídka možnosti dočasného přechodu na zkrácený pracovní úvazek a neplacené volno
– pozastavení výběrových řízení na nábor nových zaměstnanců
– pozastavení plánovaných výcvikových kurzů
– omezení výdajů na administrativu
– pozastavení plánovaných projektů nebo odložení stávajících na pozdější datum
– snížení frekvencí u většiny evropských destinací a revize letového řádu

Dopad nákazy na tržby není podle firmy zatím možné odhadnout. Nejvíce jsou přitom postiženy České aerolinie, které zrušily lety mezi Českou republikou a severní Itálií a také mezi Soulem a Prahou.

Nejnověji český dopravce opustí i Řím, spojení Praha – Řím přeruší zatím na období od 10. března do 7. dubna. „Reagujeme tak na masivní propad poptávky. Cestujícím vrátíme peníze nebo je přesměrujeme na jiné lety,“ sdělila deníku Zdopravy.cz mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. Podle ní v posledních dnech dochází k tomu, že se více než polovina cestujících vůbec nedostaví k odletu.

Skupina Smartwings uvedla, že již podruhé během jednoho roku „musí čelit zcela bezprecedentním a mimořádným okolnostem, které nemohla nijak ovlivnit“. Připomněla, že od loňského března nemůže provozovat nové letouny Boeing 737 MAX 8 kvůli jejich globálnímu uzemnění. Ve flotile jich má sedm, dalších 15 měla společnost obdržet do letošního ledna. „Škoda, kterou z tohoto důvodu společnost do dnešního dne utrpěla, přesáhla dvě miliardy korun a o způsobu její úhrady průběžně jedná se společností Boeing,“ doplnila Dufková.

Tagy České aerolinie Koronavirus Řím smartwings Top
68 komentářů