Skotský výrobce představil největší dvoupodlažní elektrobus na světě

Nový autobus ADL Enviro 500 EV -Charge. Foto: ADLNový autobus ADL Enviro 500 EV -Charge. Foto: ADL

Autobus má zvládnout dojet 250 kilometrů na jedno nabití, výrobce ho nabízí v různých výškách. Nejmenší do Japonska.

Společnost Alexander Dennis představila zatím největší doubledecker na baterie na světě. Nový model Enviro 500 EV Charge by mohl nahradit především dieselové modely dvoupodlažních autobusů. Skotská firma je jejich největším výrobcem na světě.

Nový elektrobus je 13,7 metrů dlouhý a třínápravový, vzhledem se příliš neliší od současné verze Enviro 500 na naftu, které dodává například do Berlína. Má ale jen dvoje dveře. Výrobce je bude nabízet ve více verzích podle výšky: pro Japonsko 3,9 metru, 4 metry pro většinu evropských zákazníků, 4,06 metru pro Berlín a v dalších verzích nabídne výšku až 4,4 metru.

Autobus pohání baterie o kapacitě 648 kWh, jsou uloženy v podvozku a zadní části vozidla. Podle výrobce tak ještě vylepšují stabilitu vozidla. Kapacita prvního vozidla, které je určené pro severoamerický trh, je 82 cestujících, z toho 53 na horní palubě. Dva motory o výkonu 125 kW každý pohání třetí nápravu. Na jedno nabití má autobus zvládnout 250 kilometrů i se zapnutou klimatizací.

Nový autobus ADL Enviro 500 EV -Charge. Foto: ADLNový autobus ADL Enviro 500 EV -Charge. Foto: ADLNový autobus ADL Enviro 500 EV -Charge. Foto: ADLNový autobus ADL Enviro 500 EV -Charge. Foto: ADLNový autobus ADL Enviro 500 EV -Charge. Foto: ADLNový autobus ADL Enviro 500 EV -Charge. Foto: ADLNový autobus ADL Enviro 500 EV -Charge. Foto: ADLNový autobus ADL Enviro 500 EV -Charge. Foto: ADLNový autobus ADL Enviro 500 EV -Charge. Foto: ADL
Tagy ADL Enviro 500 EV Charge Alexander Dennis elektrobus
18 komentářů