Skokan, ještěrka, užovka. ŘSD odložilo stavbu krumlovského přivaděče na konec léta

Silnice I/39 na Českokrumlovsku. Pramen: ŘSDSilnice I/39 na Českokrumlovsku. Pramen: ŘSD

Stavba má pravomocné stavební povolení, vykoupeny jsou i všechny pozemky.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) aktuálně uzavřelo smlouvu na stavbu dálničního přivaděče od Českého Krumlova k D3, zároveň ale posunulo zahájení stavby. Smlouvu na stavbu I/39 Třebonín (MÚK D3) – Rájov získala s cenou 323 milionů společnost M-Silnice.

Tříkilometrová stavba ale nezačne před koncem pololetí, jak původně ŘSD avizovalo. Stavba vypukne naplno až v září. Stavbaři totiž musejí respektovat podmínky výjimky pro zvláště chráněné druhy, kterou získali od jihočeského krajského úřadu.

„V tomto případě se výjimka vztahuje na skokana, ještěrku a užovku. Výjimka je povolená od poloviny srpna do dubna. To znamená, že přípravu staveniště, odstraňování křovin, dřevin a skrývky zemin lze dělat jen v takto vymezených měsících,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Stavba má pravomocné stavební povolení, vykoupeny jsou i všechny pozemky. Hotovo by mělo být v roce 2026.

Stavbu lze rozdělit na dvě části: západně od dálnice vznikne zmíněný krumlovský přivaděč (I/39), východně od dálnice stavbaři zbudují přeložku silnice II/155. Podle ŘSD stavba mimo jiné zajistí úlevu obcím od tranzitní dopravy. Poslouží jako obchvat Dolnímu Třebonínu a Prostředním Svincům.

V úseku kolem Dolního Třebonína (I/39) je silnice navržena jako dvoupruhová se dvěma úrovňovými křižovatkami.

Mimoúrovňová křižovatka Třebonín je součástí aktuálně budovaného dálničního úseku Hodějovice – Třebonín, který má být hotov do konce letošního roku.

Tagy I/39 přivaděč Český Krumlov ŘSD
12 komentářů