Škoda v Ostravě opraví 80 tramvají pro švédský Göteborg

Tramvaj M31, Göteborg. Pramen: Škoda TransportationTramvaj M31, Göteborg. Pramen: Škoda Transportation

Kontrakt za téměř dvě miliardy navazuje na dřívější zakázku, v rámci které pracoval ostravský podnik na stejném typu tramvají.

Skupina Škoda Transportation získala zakázku na opravu 80 tramvají, které slouží ve švédském Göteborgu. Švédský dopravce Västtrafik uzavřel se Škodou kontrakt na revizi a opravy tramvají typového označení M31. Práce se budou odehrávat v Ostravě, kde dceřiná Škoda Ekova naváže na spolupráci se Švédy z doby, kdy byla ještě součástí Dopravního podniku Ostrava. Opravy začnou letos a potrvají do roku 2027. Celkový objem zakázky je 1,95 miliardy korun.

„Úspěch ve Švédsku potvrzuje naši schopnost uspět i na těch nejnáročnějších trzích, ke kterým Skandinávie jistě patří,“ uvedl šéf Škody Ekova Miroslav Mareš.

Kontrakt navazuje na dřívější zakázku, v rámci které pracoval ostravský podnik na stejném typu tramvají. V letech 2011 až 2017 provedl ještě jako Ekova Electric pro Göteborg opravu 79 vozů typu M31, tehdy šlo především o revize článků tramvají a výměnu elektrovýzbroje. Mezi lety 2017 a 2021 pak opravoval mechanické části u 65 kusů tramvají typu M32.

V roce 2021 byla firma začleněna do skupiny Škoda a změnila jméno na Škoda Ekova.

Tagy Škoda Ekova tramvaj M31 Göteborg
20 komentářů