Škoda ukázala své první elektrické SUV. Bude z Mladé Boleslavi, pohon se vrací na zadní kola

Škoda Enyaq. Foto: Škoda AutoŠkoda Enyaq. Foto: Škoda Auto

Škoda Auto představila svůj první vůz kategorie SUV, který bude poháněn čistě z baterií. Zatím jej neodhalila v jeho plné

Škoda Auto představila svůj první vůz kategorie SUV, který bude poháněn čistě z baterií. Zatím jej neodhalila v jeho plné budoucí podobě, ale pouze s částečným maskováním.

Premiéru nového vozu ENYAQ iV chystá automobilka na závěr letošního roku, letos má začít i sériová výroba. Půjde o první sériový vůz značky Škoda, který bude postavený na koncernové platformě pro elektromobily MEB. Současně i o první elektromobil s touto platformou, který se nebude vyrábět v Německu: největší tuzemský podnik potvrdil, že se bude vyrábět v hlavním závodě v Mladé Boleslavi.

U nového modelu začala automobilka s postupným uvolňováním informací. Zákazník bude mít podle výrobce na výběr ze tří různých kapacit baterie a pěti výkonových stupňů. Délka prvního elektrického SUV je 4 648 mm, šířka 1 877 mm, výška 1 618 mm, a rozvor 2 765 mm. Zavazadlový prostor má objem 585 l.

Automobilka zatím ani nenaznačila, jaká bude cena nového vozu, předprodej začne ještě letos. Uvedení na trh chystá na začátek příštího roku. K premiéře připravuje i edici Founders Edition, která bude mít speciální výbavu a bude se odlišovat také designem. Tato limitovaná edice 1 895 vozů připomíná založení podniku před 125 lety.

Nový vůz bude znamenat i návrat k zadnímu pohonu auta. V základní verzi bude motor pohánět jen zadní nápravu, výkonnější verze bude mít pohon i na přední kola. „Základní verze, která je určena rodinám, nabízí velkorysý prostor a vysokou funkčnost. Vůz je určen také řidičům, kteří často jezdí dlouhé trasy a pro něž je důležitý dlouhý dojezd. Vůz využijí také sportovně založení řidiči, kteří od elektrického SUV vyžadují maximální výkon,“ popsala automobilka vozidlo v tiskové zprávě. Lithium-iontová baterie v základní výbavě má kapacitu 55 kWh, respektive netto kapacitu 52 kWh. Elektromotor umístěný na zadní nápravě má výkon 109 kW. Dražší verze bude mít větší baterii s dojezdem až 500 km. Rychlonabíjení na 80 % kapacity má trvat jen 40 minut.

Název Enyaq má písmenem E symbolizovat elektromobilitu, Q je pak charakteristickým písmenem pro vozy SUV ze Škody Auto (Kodiaq, Karoq, Kamiq). Podle automobilky je jméno odvozeno z irského slova „enya“, které znamená „zdroj života“. Samotné slovo enya pochází z původního irského slova „eithne“ a lze je volně přeložit jako „esence, duch, princip“.

Škoda Auto plánuje představit postupně do konce roku 2022 deset elektrifikovaných vozů.

Škoda Enyaq. Foto: Škoda AutoŠkoda Enyaq. Foto: Škoda AutoŠkoda Enyaq. Foto: Škoda AutoŠkoda Enyaq. Foto: Škoda AutoŠkoda Enyaq. Foto: Škoda AutoŠkoda Enyaq. Foto: Škoda Auto
Tagy Škoda Auto Škoda Enyaq
52 komentářů