Škoda přestaví pět set kodiaqů na policejní vozidla

Škoda Kodiaq v policejním provedení. Foto: Škoda AutoŠkoda Kodiaq v policejním provedení. Foto: Škoda Auto

Policie nová vozidla nasadí hlavně do podhorských oblastí.

Policie ČR se rozhodla proměnit pět set aut nakoupených z velké rámcové smlouvy na 1853 vozidel Škoda Kodiaq na policejní zásahové vozy. Policisté by tak měli do konce června mít k dispozici více nových vozidel s pohonem všech kol.

O zakázce informovala Škoda Auto v tiskové zprávě. Automobilka začala s proměnou pěti set vozů na auta vybavená policejní technikou a polepy. „Pokračujeme v první velké obměně policejního vozového parku po více než deseti letech. V roce 2019 jsme začali vozy Octavia Combi, dnes policii předáváme prvních 500 vozů SUV pro náročnější výkon služby. Dalších zhruba 2800 nových aut dostane policie v polovině letošního roku,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček. Smlouvu na 1853 aut podepsal stát se Škodou loni na jaře, teď v samostatném tendru dohodl přestavbu civilních vozidel.

Vozidla nemají žádné úpravy nad rámec sériově vyráběných specifikací a budou osazena majáky na střechu, přípravou pro radiostanici a vybranými položkami z originálního příslušenství (například dělicí mříže do zavazadlového prostoru či koberce). Součástí přestavby bude rovněž aplikace polepů. Všech 500 přestavovaných vozů je poháněno zážehovým motorem 2,0 TSI/140 kW v kombinaci se sedmistupňovou převodovkou DSG a vychází z výbavového stupně Ambition.

Pořízením takovýchto vozidel se policie posouvá k optimalizaci vozového parku zejména ve vztahu k přímému výkonu služby. Příkladem umístění přestavěných vozidel jsou základní policejní útvary v horských oblastech, které jsou doposud vybavené běžným typem policejních vozidel. Kvalitativní posun je jak ve vybavení, tak hlavně ve zvýšeném a více chráněném podvozku,“ řekl policejní prezident Jan Švejdar.

Tagy Policie ČR Škoda Auto Škoda Kodiaq Top
77 komentářů