Škoda dokončila první sérii trolejbusů pro Vilnius, s dodávkou začne v červnu

První hotové trolejbusy Škoda 32Tr pro Vilnius. Pramen: Škoda GroupPrvní hotové trolejbusy Škoda 32Tr pro Vilnius. Pramen: Škoda Group

Pro Škodu jde o jednu z největších trolejbusových zakázek vůbec.

Plzeňská Škoda Group završuje výrobu první dvacetikusové série trolejbusů pro litevský Vilnius. Aktuálně je smontováno 20 trolejbusů, přičemž pět vozidel je zcela dokončeno a zbývajících 15 prochází zkušebním provozem a konečnými úpravami. První trolejbus má být do Vilniusu dodán v červnu, všech 20 vozidel bude v litevském hlavním městě v srpnu. Dalších 20 vozidel je ve výrobě.

„Minulý týden jsme ukázali nové trolejbusy zástupcům města Vilnius i našeho zákazníka, dopravce VVT. Měli možnost si vozidla na vlastní kůži vyzkoušet a ujistit se, že je pro jejich občany všechno připraveno,“ uvedl Radek Svoboda, ředitel společnosti Škoda Electric ze Škoda Group.

Kontrakt s vilniuským dopravním podnikem VVT zahrnuje dodávku 91 trolejbusů Škoda 32Tr (s karosérií SOR) v hodnotě přes 52 milionů eur (cca 1,3 mld. Kč). Vozidla mají být dodávána letos a příští rok. Pro Škodu jde o jednu z největších trolejbusových zakázek vůbec, součástí smlouvy jsou také dodávky náhradních dílů potřebných pro údržbu trolejbusů po dobu prvních pěti let provozu.

Trolejbus pro Vilnius prošel řadou testovacích procedur, včetně ujetí přibližně 2 500 kilometrů v ulicích Plzně. Trolejbusy jsou vybaveny trakčními bateriemi, které umožňují autonomní jízdu na vzdálenost nejméně 20 kilometrů. Vozidla jsou disponují například i systémem Mirror Eye, který nahrazuje běžná vnější boční zrcátka.

„Nová éra trolejbusů v hlavním městě Litvy, která zásadně změní zážitek z cestování touto ekologickou dopravou, je již za rohem,“ doplnil šéf VTT Ignas Degutis. Podle něj litevské hlavní město nová vozidla „netrpělivě očekává“.

První hotové trolejbusy Škoda 32Tr pro Vilnius. Pramen: Škoda GroupPrvní hotové trolejbusy Škoda 32Tr pro Vilnius. Pramen: Škoda GroupTrolejbus 32 Tr pro Vilnius. Pramen: Škoda GroupTrolejbus 32 Tr pro Vilnius. Pramen: Škoda GroupTrolejbus 32 Tr pro Vilnius. Pramen: Škoda GroupTrolejbus Škoda 32Tr pro Vilnius. Pramen: Škoda Group
Tagy Škoda 32 Tr Škoda Group Vilnius
21 komentářů