Škoda dokončila dodávku obousměrných tramvají pro Bratislavu, cestující vozit ještě nesmí

Tramvaj Škoda 30T3 pro Bratislavu. Foto: DPBTramvaj Škoda 30T3 pro Bratislavu. Foto: DPB

Probíhají ještě zkušební jízdy pro schválení.

Škoda Group dokončila minulý týden dodávku deseti nových obousměrných tramvají Škoda 30T3 pro Dopravný podnik Bratislava (DPB). V provozu s cestujícími zatím jezdit nemohou, čekají ještě na homologaci.

O dodávce informovaly Škoda a DPB na sociálních sítích. Škoda do Bratislavy dodala již celkem devadesát tramvají.

Vozidla koncepčně vycházejí z tramvají dodávaných v letech 2014–2015, odlišují se však tužší karoserií, inovovaným brzdným systémem či výkonnější klimatizací. Cestující poznají rozdíl na červeno-černých kabinách vpředu i vzadu či barevných informačních displejích. Ve výbavě nechybějí automatická počítadla cestujících, tónovaná okna, kamerový systém, wifi ani USB zásuvky.

Jelikož se jedná o nový typ tramvají, před zařazením do provozu musí absolvovat proces homologace. V nejbližších týdnech čekají vozidla technicko-bezpečnostní zkoušky bez zátěže i se zátěží a následně se v rámci zkušebních jízd objeví i v ulicích,“ uvedl DPB při příjezdu prvních tramvají.

Obousměrné tramvaje Škoda ForCity Plus 30T s bratislavským metrovým rozchodem měří na délku přes 32 metrů. Jejich kapacita je až 242 cestujících. Maximálně mohou jet rychlostí 65 km/h.

Nové tramvaje budou nasazeny zejména na linku 4. Po jejich zařazení do provozu bude DPB moci zvýšit počet nízkopodlažních spojů v rámci celé tramvajové trakce. Při podpisu smlouvy DPB uvedl, že tramvaje jsou nezbytné rovněž pro další rekonstruování tramvajových radiál ve městě. K dokončení opravy v úseku Jurajov dvor – Zlaté Piesky došlo o víkendu, od pondělí se sem vrací provoz, informoval DPB.

Hodnota zakázky je 26,5 milionu eur, tedy v přepočtu asi 650 milionů korun. Nákup byl financován díky eurofondům prostřednictvím Operačního programu integrovaná infrastruktura.

Tramvaj Škoda 30T3 pro Bratislavu. Foto: DPBTramvaj Škoda 30T3 pro Bratislavu. Foto: DPBTramvaj Škoda 30T3 pro Bratislavu. Foto: DPBTramvaj Škoda 30T3 pro Bratislavu. Foto: DPBTramvaj Škoda 30T3 pro Bratislavu. Foto: DPBDodávka prvních obousměrných tramvají Škoda ForCity Plus 30T do Bratislavy.
Zdroj: DPBDodávka prvních obousměrných tramvají Škoda ForCity Plus 30T do Bratislavy.
Zdroj: DPBDodávka prvních obousměrných tramvají Škoda ForCity Plus 30T do Bratislavy.
Zdroj: DPBDodávka prvních obousměrných tramvají Škoda ForCity Plus 30T do Bratislavy.
Zdroj: DPBŠkoda ForCity Plus 30T v Bratislavě. Pramen: Škoda TransportationŠkoda ForCity Plus 30T v Bratislavě. Pramen: Škoda TransportationTramvaj Škoda 30T v Bratiislavě. Foto: DPB
Tagy Dopravný podnik Bratislava DPB Škoda ForCity Plus 30T Škoda Group
5 komentářů