Škoda dodá do Sofie metro, naváže na zakázku pro Varšavu

Nové metro Varsovia od Škody. Zdroj: Facebook.com - Metro WarszawskieNové metro Varsovia od Škody. Zdroj: Facebook.com - Metro Warszawskie

Nové soupravy se budou vyrábět v Česku, Škoda je dodá do roku 2026.

Sofijský dopravní podnik Metropoliten EAD objednal u Škoda Group celkem osm souprav metra pro provoz v hlavním městě Bulharska. Hodnota kontraktu přesahuje 1,6 miliardy Kč. Výroba čtyřvozových souprav bude probíhat ve výrobních závodech skupiny v Ostravě a Plzni.

Metro koncepčně navazuje na soupravu dodávanou do Varšavy, na rozdíl od ní ale bude to sofijské vybaveno klimatizací. Nová vozidla vstoupí do provozu v roce 2026 a budou jezdit na linkách 1, 2 a 4.

„Jsme velmi hrdí na to, že obyvatelům Sofie doručíme nové, moderní a prostorné soupravy metra. Po polské Varšavě je bulharské hlavní město dalším, kam naše metro zamíří. S metrem máme rozsáhlejší zkušenosti, když jsme v minulosti zmodernizovali pražské metro, dodávali jsme kompletní trakční výzbroj pro metro v Kyjevě, Budapešti a také v Jižní Koreji,“ popisuje Zdeněk Sváta, President Region Central East ve Škoda Group.

„Zprovozněním nové stanice metra, která se nachází mezi stanicemi Slivnica a Obelia, se zkrátí interval jízdy vlaků na druhé lince metra, což je nutné kvůli zvýšenému toku cestujících ve špičce. To bude spolu s nezbytným částečným zkrácením intervalů ve špičce na linkách 1 a 4 umožněno právě díky 8 novým vlakům. Pro zajištění budoucího efektivního provozu linek 1, 2 a 4 se počítá s tím, že spuštění provozu nové stanice bude probíhat současně s dodávkou výše uvedených vlaků Škoda,“ říká Stoyan Braotev, výkonný ředitel Metropoliten EAD.

Metro s provozem i po povrchu

V bulharském hlavním městě jezdí metro částečně také po povrchu, čemuž je i uzpůsobena konstrukce vozidla. Nová vozidla budou s ohledem na teplé podnebí regionu vybaveny klimatizací. Soupravy budou mít místa pro osoby na invalidních vozících, které zajistí přístupnost i pohodlnou přepravu všech osob bez rozdílu.

Vlaky budou vybaveny zabezpečovacím systémem s automatickou regulací rychlosti. Tento systém zajišťuje bezpečnou jízdu na trase tím, že reguluje rychlost provozu a zabraňuje dohánění vlaků. Soupravy budou poháněny trakčními třífázovými asynchronními motory, při brždění bude využívána rekuperace – tedy vracení elektrické energie zpět do napájecí sítě. Metro v Sofii je provozováno na standardním rozchodu 1 435 mm, napájeno je skrze stykovou (třetí) kolejnici. Napájení je stejnosměrné a jmenovité napětí 750 ± 250 V. Konstrukční rychlost nových souprav je 90 km/h.

Tagy Bulharsko Metropoliten EAD Škoda Group Sofie Varsovia
29 komentářů