Škoda dodá deset nových tramvají do Bergama

Podoba nové tramvaje pro Bergamo. Foto: ATBPodoba nové tramvaje pro Bergamo. Foto: ATB

Škoda je součástí sdružení, které postaví novou tramvajovou trať ve stopě někdejší železnice.

Škoda Transportation získala po dlouhé době zakázku na dodávky nových tramvají do Itálie. Český výrobce je součástí sdružení s italskými společnostmi, které postaví novou tramvajovou trať v Bergamu. Na Škodu připadla dodávka nových vozidel.

O tramvajích od Škody informoval v tiskové zprávě dopravní podnik Azienda Trasporti Bergamo, v Česku na kontrakt upozornil jako první server Československý dopravák. Do Bergama zamíří celkem deset nových tramvají od Škody. Tramvaje mají být 32 metrů dlouhé s kapacitou kolem 232 cestujících.

Součástí sdružení jsou kromě Škody ještě společnosti Impresa Milesi geom. Sergio, G.C.F. Generale Costruzioni Ferroviarie, Impresa Edile Stradale Artifoni a Škoda Transportation. Hodnota celé zakázky je 176 milionů eur, v této sumě je stavba tramvajové trati i dodávka tramvají. Provoz by měl začít v září 2026.

O nové trati se mluví v Bergamu od roku 2018, z velké části má zakázku financovat stát. Linka T2 povede z Bergama do Villa d’Almè, z většiny po trase bývalé železnice Valle Brembana. Podél trati bydlí v součtu 240 tisíc obyvatel. Délka trati bude 11,5 km. Většina úseku bude dvoukolejná s výjimkou již existujícího tunelu Ramera (Ponteranica) a historického mostu zvaného Rino (Villa d‘ Almè).

Mapa tramvajové trati T2 v Bergamu. Foto: Arbalete / Wikimedia Commons

Mapa tramvajové trati T2 v Bergamu. Foto: Arbalete/Wikimedia Commons

Do Bergama se tramvajový provoz  vrátil v roce 2009, kdy došlo po mnoha desetiletích k jeho obnově na lince T1. Jezdí na ní 14 tramvají od AnsaldoBreda. Linka rovněž kopíruje trasu někdejší železnice, vede z Bergama do Albina.

Pro Škodu jde o první úspěch od loňského založení nové pobočky v Itálii. Dosud do Itálie dodala tramvaje pouze jednou v roce 2007, konkrétně do Cagliari na Sardinii.

Tagy Azienda Trasporti Bergamo Bergamo Škoda Group Škoda Transportation
4 komentáře