Škoda 40 000 a odřeknutý vlak aneb záchyt vandala. Podle ČD a kraje je boj úspěšný

Vlaky nově hlídají proti vandalům i psi. Pramen: České dráhyVlaky nově hlídají proti vandalům i psi. Pramen: České dráhy

Antivandalskou úpravu mají dostat další více než tři desítky CityElefantů, poprvé také v interiérech.

Kampaň proti vandalismu na železnici, především tzv. sprejerství, kterou od loňského roku vedou České dráhy, Středočeský kraj a Praha, pomohla snížit počet těchto případů. Oznámily to České dráhy. Kampaň zahrnuje především speciální omyvatelné polepy, častější čištění vozidel a rozsáhlejší nasazení hlídací služby (včetně psů a kamer).

„Zejména z pohledu exteriérů se situace zlepšila. Dříve jsme dopravce obvykle sankcionovali za zhruba třicet znečištěných jednotek měsíčně, v posledních měsících jsou to jednotky případů. České dráhy nás průběžně informují o bezpečnostních hrozbách, najatá bezpečnostní agentura zachytila i několik sprejerů,“ uvedl radní Středočeského kraje pro veřejnou dopravu Petr Borecký. Zároveň připustil, že nedobrá situace nadále vládne v interiérech, především u CityElefantů.

Právě interiéru se týká poslední případ vandala chyceného při činu v pražské aglomeraci. V první polovině srpna polapil hlídač muže, který čmáral ve vlaku mezi Smíchovem a Radotínem. Kvůli řešení incidentu s přivolanou policií musel být vlak odřeknut. Celková škoda byla vyčíslena na téměř 40 000 korun. Další muž byl přistižen při sprejování na skříně vagonů odstaveného vlaku v Klatovech. V současné době se prověřuje, zda nepůsobil i ve Středočeském kraji.

„Situaci s posprejovanými příměstskými vlaky se nám daří stabilizovat. Díky nadstandardní spolupráci s krajem a městem jsme výrazně zpřísnili režimová bezpečnostní opatření v místech obratu i odstavení, kde se jednotky často stávaly terčem vandalů. Posílili jsme bezpečnostní perimetr na odstavném nádraží v pražské Michli a také nasazujeme hlídky bezpečnostní agentury do vytipovaných nočních a ranních spojů,“ doplnil Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu. Podle něj se Českým drahám také daří dříve stahovat posprejované jednotky z oběhu na vyčištění a díky užití tzv. antisprejerských polepů nebo laků je čištění rychlejší.

Tuto úpravu mají dostat další více než tři desítky CityElefantů, poprvé také v interiérech. „S tím začínáme už teď v srpnu. Významně tím zlepšíme stávající stav vandaly zničených interiérů a zvýšíme kulturu cestování v Praze a jejím okolí,“ řekl Ješeta.

Odstraňování graffiti z interiérů a exteriérů vlakových souprav stojí ČD každý rok miliony korun. Za letošek je škoda zatím vyčíslena na přibližně 13 milionů korun. Každý týden odstraní České dráhy ze svých vlaků v Praze graffiti v rozsahu 100–350 m². Za celý loňský rok zaznamenaly České dráhy celkem 460 sprejerských útoků na své vlaky.

Snadnější údržbu jednotek má přinést i instalace ochranných fólií, kterými polepí exteriér i interiér jednotek. České dráhy v těchto dnech dokončily soutěž na dodavatele a začnou s instalací ochrany v prvních jednotkách. Dodavatelem polepů i jejich instalace je české zastoupení společnosti Fleetshield z Nizozemska. Polep jedné jednotky vyjde na zhruba dva miliony korun.

 

Tagy České dráhy Středočeský kraj vandalismus
60 komentářů