Kvůli výcviku posádek spouští Singapore Airlines nejkratší let s A380

Airbus A380. Foto: Singapore AirlinesAirbus A380. Foto: Singapore Airlines

Singapurský dopravce překoná dosavadní rekord nejkratšího letu A380. Drží ho Emirates.

Návrat letadel Airbus A380 do provozu u některých aerolinek vede k netradičnímu nasazování největších osobních letounů na světě na linky, na nichž jinak běžně stačí podstatně menší stroje.

Od 4. listopadu se A380 v barvách Singapore Airlines objeví denně na lince mezi Singapurem a Kuala Lumpurem. Celkem 296 kilometrů dlouhý let potrvá podle letového řádu hodinu, v praxi bude výrazně kratší: mezi 35 a 50 minutami podle letové trasy.

Singapure Airlines tak překonají dosavadní rekord Emirates, které A380 nasazovaly na nejkratší trasu. Z Dubaje do Muscatu jde o 340 kilometrů vzdušnou čarou.

Důvodem nasazení letadla na tak krátkou trasu je výcvik posádek, které s tímto typem přes rok a půl vůbec nelétaly. Singapore Airlines jsou dalším z dopravců, kteří oznámili návrat tohoto A380. Ze stejného důvodu naplánovaly lety po Evropě s A380 British Airways, nasadí ho na linky z Londýna do Frankfurtu a Madridu, jednosměrné letenky jsou k dispozici za ceny pod dva tisíce korun.

Singapore Airlines jsou historicky prvním dopravcem, který s A380 začal létat. Od 18. listopadu mají letadlo nasadit na linku ze Singapuru do Londýna.

Let bude zpřístupněn jen cestujícím, kteří jsou očkováni. Jde o reakci na rozšíření takzvaných očkovacích cestovních zón, do kterých Singapur od 19. října zahrne i Velkou Británii. Nasazení A380 po více než roce a půl odstavení vysvětluje dopravce velkým nárůstem poptávky v posledních týdnech.

Tagy A380 Airbus A380 nejkratší let s A380 SIN-KUL Singapore Airlines
2 komentáře