Silniční dopravci: Dodávky nových kamionů se protahují, na staré chybí náhradní díly

Kamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSDKamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSD

Nedostatek náhradních dílů ale třeba i maziv ohrožují údržbu a tím i provoz nových a zánovních vozidel.

Předsednictvo sdružení silničních dopravců Česmad Bohemia hodnotilo na konci prázdnin situaci v silniční dopravě. Podle něj nelze plošně mluvit o nedostatku zakázek, u některých produktů ale poptávka stagnuje a propad je v automobilovém průmyslu.

„Prohlubuje se nejistota a výpadky v automobilovém průmyslu, u nějž lze letos očekávat pokles zakázek o 15 až 20 procent. Ještě horší je nepravidelnost a rušení objednávek na poslední chvíli. Jen obtížně se dá plánovat, snižuje se efektivita dopravy a ta se prodražuje,“ uvedl Česmad.

Situaci komplikují i problémy s dopravní technikou. „Silniční dopravci se potýkají s dlouho nepoznanými překážkami. Neustále se prodlužují dodací lhůty nové techniky a dosluhující starší auta mnohdy není jak opravovat. Nedostatky náhradních dílů ale třeba i maziv ohrožují údržbu a tím i provoz nových a zánovních vozidel. Došlo to tak daleko, že vozidla určená k vyřazení si raději nějaký čas necháváme stát na dvoře, abychom je v případě nutnosti použili na náhradní díly,“ uvedl šéf sdružení Josef Melzer.

Pořizování nové techniky podle něj trpí kromě výpadků výroby také rostoucími úroky, které prodražují financování.

Tagy Česmad Bohemia kamiony
13 komentářů