Silniční boom kvůli rozšiřování Dukovan. Obchvat Brtnice vyjde o třetinu levněji

Silnice II/405 v Brtnici. Foto: Google Street ViewSilnice II/405 v Brtnici. Foto: Google Street View

Vysočina chystá kvůli rozšiřování jaderné elektrárny stavbu dalších obchvatů.

Společnost Eurovia CZ vyhrála soutěž na stavbu nového obchvatu Brtnice. Přeložka bude sloužit jako jedna z komunikací pro přepravu těžkých a rozměrných dílů pro nový jaderný zdroj v Dukovanech.

Do soutěže vypsané Krajem Vysočina přišlo deset nabídek, vyplývá to z informací na profilu zadavatele. Cena v soutěži výrazně klesla: odhadovaná cena byla 723 milionů korun, vysoutěžená je 496 milionů korun.

Nová část silnice II/405, která spojuje Jihlavu a Třebíč, bude měřit 3,8 kilometru. Odvede dopravu, která dosud vede přes náměstí. Na obchvat Brtnice dostane kraj peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Mapa obchvatu Brtnice. Foto: Kraj Vysočina

Máme příslib ze strany vlády a státu, že tato stavba bude stoprocentně financovaná z prostředků SFDI,“ informoval při vypsání soutěže hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Stavba má začít na podzim, hotovo má být za dva roky. Projekt obchvatu Brtnice počítá se třemi mosty. Největší z mostních objektů bude sedmipólový most o délce přemostění 311 metrů a výšce nad terénem až 40 metrů. Další dva mosty jsou menší a poslouží k převedení místní komunikace a podchodu pro pěší. U nové silnice bude protihluková stěna měřící 385 metrů a také 43 metrů dlouhá opěrná zeď, která řeší zajištění sousedních pozemků. Po dokončení obchvatu bude silnice směrem od Třebíče převedena do vlastnictví města Brtnice, zbylé silnice zůstanou ve vlastnictví kraje, dojde ke změně jejich kategorie.

Kvůli rozšiřování jaderné elektrárny dojde zejména na Vysočině ke stavbě řady nových silnic. Již se staví obchvat Jihlavy, chystá se také stavba obchvatů  Zašovic, Okříšek, Slavětic nebo Velkého Meziříčí.

Tagy Brtnice Eurovia CZ II/405 Kraj Vysočina
14 komentářů