Silnici podél Bečvy rozšíří česko-slovensko-maďarské sdružení, stavba má začít v září

Vizualizace silnice I/57 Semetín - Bystřička. Foto: ŘSDVizualizace silnice I/57 Semetín - Bystřička. Foto: ŘSD

Cena v soutěži klesla o téměř miliardu korun.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybralo česko-slovensko-maďarské sdružení MI Roads, Doprastav a Duna Asfalt vítězem soutěže na stavbu silnice I/57 Semetín – Bystřička. Rozšíření silnice mezi Vsetínem a Valašským Meziříčím vyjde stát výrazně o téměř miliardu korun levněji, než byl odhad.

O výběru vítěze informoval na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Sdružení bylo nejlevnější nabídlo cenu 1,706 miliardy korun, což je 64,7 % odhadované ceny 2,64 miliardy korun. Na celou akci má ŘSD pravomocné stavební povolení. Pokud se nikdo neodvolá, stavba začne 12. září.
Nový úsek bude dlouhý 4,4 kilometru. Hotovo má být v roce 2026. Trasa podél Vsetínské Bečvy naváže na sousední stavbu „I/57 Semetín – Bystřička, 1. stavba“, která byla uvedena do provozu v červnu 2009.

Budoucí úsek silnice I/57 Bystřička - Jablůnka. Pramen: ŘSD

Vypsání tendru přitom nabralo zhruba dva roky zpoždění. Podle tiskové zprávy ŘSD z října 2021 plánovalo ŘSD soutěž před koncem roku 2021. Stavba měla začít v roce 2022 a stát dvě miliardy.

„Stavba přeložky nahrazuje nevyhovující směrové, výškové a šířkové uspořádání stávající silnice, úrovňová křížení s železniční tratí v Bystřičce a v Jablůnce, průjezdy těmito obcemi a území s aktivními sesuvy na silnici,“ stojí v materiálech ŘSD. Nová silnice si vyžádá přesun fotbalového hřiště v Jablůnce, které leží přímo na plánované trase. Nové ŘSD postaví více na jih za železniční tratí.

Tagy I/57 I/57 Semetín - Bystřička MI Roads Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
4 komentáře