Silnici napříč bývalým vojenským prostorem čeká letos velká oprava za 184 milionů

Stav silnice II/268 mezi Mimoní a Kuřívody. Foto: Liberecký krajStav silnice II/268 mezi Mimoní a Kuřívody. Foto: Liberecký kraj

Liberecký kraj letos začne s jednou z největších oprav silnic ve svém vlastnictví. Za 184 milionů korun opraví silnici II/268

Liberecký kraj letos začne s jednou z největších oprav silnic ve svém vlastnictví. Za 184 milionů korun opraví silnici II/268 z Mimoně na Mnichovo Hradiště až na hranice se Středočeským krajem. Součástí rekonstrukce 12,2 kilometru dlouhého úseku je také výstavba cyklostezky a chodníků.

O výběru zhotovitele rozhodli minulý týden na svém zasedání krajští radní. Jde o silnici, která je sice označena jako druhé třídy, vytížením i svoji šířkou je ale na úrovni řady silnic první třídy. Vede napříč bývalým vojenským prostorem Ralsko.

Rekonstrukce silnice II/268 z Mimoně na hranice kraje je rozdělena na sedm úseků, většinu akce má pokrýt dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Kromě nových povrchů a oprav propustků či úprav křižovatek se dočkají po rekonstrukci lepších podmínek i chodci a cyklisté: součástí akce je i výstavba a úprava místních komunikací, chodníků a stezek se společným provozem chodců a cyklistů na území města Ralsko v místní části Kuřívody, kde vznikne i velká okružní křižovatka. Ralsko za část této akce zaplatí 6 milionů korun.

Silnice se měla začít opravovat už loni, kvůli vysokým nabídkám ale kraj zakázku zrušil a vypsal znovu. Přišla pouze jedna nabídka, která odhadovanou cenu překračovala o 30 %.

Silnici využívají velmi často kamiony, pro které je cesta tímto směrem často rychlejší a hlavně levnější, není zpoplatněna mýtem. Tomu odpovídá i její stav. „Ty nejhorší, kritické úseky jsme odfrézovali tak, aby byl umožněn pokud možno bezpečný zimní provoz. Silnici jsme vybavili provizorním značením a byla tam snížena rychlost,“ řekl ČTK náměstek hejtmana Jan Sviták.

Tagy II/268 Liberecký kraj Mimoň - Mnichovo Hradiště Ralsko
8 komentářů