Silničáři zahájili přestavbu křižovatky Kněževes na D7, dostane připojovací a odbočovací pruhy

Křižovatka Kněževes na D7. Pramen: ŘSDKřižovatka Kněževes na D7. Pramen: ŘSD

Křižovatka Kněževes bude po dokončení modernizace sloužit jako objízdná trasa během prací na křižovatce Aviatická.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zahájilo přestavbu mimoúrovňové křižovatky Kněževes na dálnici D7. V rámci stavby budou doplněny chybějící odbočovací a připojovací pruhy a dojde k rozšíření dálničního mostu, který tak bude připraven na budoucí rozšíření D7 na šest pruhů.

Na přelomu dubna a března se bude pracovat především na provizorních úpravách dálnice, aby bylo možné zachovat během většiny doby stavby na dálnici vždy dva pruhy v každém směru. Bez omezení se ale stavba neobejde. Nejprve se bude pracovat na polovině křižovatky směrem od Prahy, následně se práce přesunou do směru na Prahu.

Původně se počítalo s tím, že stavba bude probíhat dvě stavební sezóny, podle nového plánu by měla skončit do konce letošního roku. Zakázku získal Strabag s cenou 116 milionů.

Akce je součástí plánované kultivace dálnice D7 u Prahy, která jako bývalá rychlostní silnice na mnoha místech postrádá dálniční parametry. Po dokončení křižovatky Kněževes má přijít na řadu modernizace křižovatky u letiště (Aviatická).

V místě mimoúrovňové křižovatky Kněževes ze 70. let dálnice přechází silnici III/2405 mezi Kněževsí a Tuchoměřicemi po mostě. Větve křižovatky jsou přitom při nájezdu na dálnici zakončeny značkou „STOP“ bez připojovacích pruhů. Rovněž odbočení z dálnice je bez odbočovacích pruhů. Stavba proto zahrne především doplnění odbočovacích a připojovacích pruhů.

Dálnice bude u Kněževsi rozšířena tak, aby v případě nutnosti mohl být veden provoz v režimu 2+2 v jednom pásu, zmodernizovány budou přejezdy středového pásu i dálniční most. Zemní těleso a dálniční most budou připraveny na případné budoucí rozšíření dálnice na tři pruhy v každém směru.

Křižovatka Kněževes bude po dokončení modernizace sloužit jako objízdná trasa během prací na křižovatce Aviatická. Účelem stavby je zlepšit kapacitní napojení Letiště Václava Havla na dálnici D7 oběma směry.

Tagy D7 MÚK Kněževes ŘSD
19 komentářů