Silničáři se snaží vypudit vytrvalého bobra. Narušili mu hráz, která hrozila zaplavením silnice

Bobří hráz u silnice I/39 u Volar. Pramen: ŘSDBobří hráz u silnice I/39 u Volar. Pramen: ŘSD

ŘSD doufá přitom, že nízká hladina donutí bobra odstěhovat se níže po proudu potoka, kde jeho hráz nebude ohrožovat provoz.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) řeší u Volar neobvyklý problém. U Chlumského rybníka vznikla bobří hráz, která podle silničářů hrozila v případě vyššího průtoku zaplavením silnice I/39. Už loni proto ŘSD hráz odstranilo s cílem bobra vypudit jinam, ten ale vzápětí hráz postavil znovu.

Správci silnice proto museli po konzultaci s přírodovědci a ochránci přírody přijít s jiným řešením. Bobří hráz částečně narušili a proložili ji kanalizačními rourami. Vtok do jednotlivých rour pak museli ohradit sítěmi, aby ho bobr neucpal.

Bobří hráz u silnice I/39 u Volar. Pramen: ŘSDBobří hráz u silnice I/39 u Volar. Pramen: ŘSDBobří hráz u silnice I/39 u Volar. Pramen: ŘSDBobří hráz u silnice I/39 u Volar. Pramen: ŘSDBobří hráz u silnice I/39 u Volar. Pramen: ŘSD

„Toto provizorní řešení sice není zcela vzhledné, nicméně zajistí průtok vody. To znamená, že význam bobří hráze je následně nulový,“ uvedlo dnes ŘSD. Doufá přitom, že nízká hladina donutí bobra odstěhovat se níže po proudu potoka, kde jeho hráz nebude ohrožovat automobilový provoz. „Zdá se tak, že tentokrát byl boj s bobrem úspěšný,“ doplnilo ŘSD.

Silnice číslo 39 patří k hlavním tahům skrz jihočeskou část Šumavy a její závěrečný úsek od Volar slouží i jako přivaděč k hraničnímu přechodu Strážný na silnici číslo 4.

Tagy bobr I/39 ŘSD
76 komentářů