Silničáři nacházejí v mostech při rekonstrukci dutiny pro výbušniny

Oprava mostu v Ostravě-Přívoze na silnici I/56. Foto: ŘSDOprava mostu v Ostravě-Přívoze na silnici I/56. Foto: ŘSD

Malé otvory se mohou objevit i na dalších mostech, sloužily k odstřelení mostu při ústupu vojsk.

Rekonstrukce některých mostů v Moravskoslezském kraji přináší silničářům nečekaná překvapení. V mostech našli otvory, o kterých dosud netušili: pro umístění výbušnin.

Po nedávném nalezení podobných otvorů v Oldřichovicích o Třince našli silničáři podobný prostor na mostě v Ostravě-Přívoze na silnici I/56, kde začala kompletní rekonstrukce. „V obou případech se jedná o předem projektované otvory, které se za minulého režimu vytvářely kvůli možnosti uložit trhavinu a řízeně odpálit most v případě bojové taktiky,“ řekl Miroslav Mazal z týmu komunikace ŘSD.

Zničení mostu mohlo následovat například při ústupu vojsk nebo kvůli zamezení průjezdu nepřátel. Malé skryté otvory se v tuzemsku mohou vyskytovat i na dalších mostech, přestaly se vytvářet po pádu komunismu.

Silničáři o zařízení zabudovaném do konstrukce mostu nevěděli: bylo z horní části nepřiznané čili okem neviditelné, ze strany od silnice otvory krylo vozovkové souvrství. „Přístup do dutin vedl ze spodního směru od vodního toku přes připravený poklop. Tento poklop bude během opravy přivařen a zaslepen,“ dodal Mazal.

Podle něj nález nijak neovlivní termín samotné opravy, ta má být hotová do konce roku. Velmi vytížený most musel být uzavřen a nahrazen objízdnými trasami bez možnosti postavit mostní provizorium. Rekonstrukce vyjde na 20 milionů korun.

Oprava mostu v Ostravě-Přívoze na silnici I/56. Foto: ŘSDOprava mostu v Ostravě-Přívoze na silnici I/56. Foto: ŘSDOprava mostu v Ostravě-Přívoze na silnici I/56. Foto: ŘSDOprava mostu v Ostravě-Přívoze na silnici I/56. Foto: ŘSDMost přes Odru v Ostravě na I/56. Pramen: ŘSDMost přes Odru v Ostravě na I/56. Pramen: ŘSD
Tagy I/56 ostrava Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
51 komentářů