Siemens dodá poloautomatické vlaky pro dopravu v okolí Stuttgartu

Jednotka Siemens Mireo pro provoz v Bádensku - Württembersku. Foto: SiemensJednotka Siemens Mireo pro provoz v Bádensku - Württembersku. Foto: Siemens

Nové jednotky jsou zprvu určeny pro pilotní provoz Digitálního uzlu Stuttgart.

Společnosti Siemens Mobility vyhrála zakázku na dodávku poloautomatických vlaků pro Bádensko-Württembersko. Pro zemskou organizaci Landesanstalt Schienenfahrzeuge Baden-Württemberg (SFBW) fungující jako půjčovna kolejových vozidel dodá 28 třívozových elektrických jednotek na platformě Mireo pro provoz v aktuálně budovaném Digitálním uzlu Stuttgart.

Provoz vlaků bude poloautomatický na stupni GoA2, kdy strojvedoucí řeší v podstatě jen otvírání dveří a odjezd ze stanice. Rámcová smlouva v hodnotě 300 milionů eur počítá i s desetiletou údržbou vozidel s opcí na dalších dvacet let. Dodávka proběhne od listopadu 2025 do dubna 2026.

Vlaky budou vybaveny zabezpečovačem ETCS, budou jezdit výhradně po tratích s tímto zabezpečovačem. V provozu budou nejprve ve Stuttgartu, později mají jezdit po celé spolkové zemi i zajíždět do Rakouska a Švýcarska.

Siemens jednotky vybaví svými systémy TIMS a FRMCS, které mají přinést větší přesnost vlaků a úsporu energie při jízdě. Spolková země chce postupně přejít na poloautomatický provoz i u starších jednotek, nové jednotky Mireo mají překlenout i dobu, kdy bude potřeba starší vozidla dovybavit novou technologií.

Nové jednotky budou mít kapacitu 218 sedících, budou nízkopodlažní.

Jednotka Siemens Mireo pro provoz v Bádensku - Württembersku. Foto: SiemensJednotka Siemens Mireo pro provoz v Bádensku - Württembersku. Foto: SiemensJednotka Siemens Mireo. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Tagy Bádensko-Württembersko poloautomatický provoz siemens Siemens Mireo Siemens Mobility
8 komentářů