SGEF s vámi jede dál. Loni poskytl na pořízení dopravní techniky bezmála 4,5 miliardy

Kamiony, ilustrační foto. Pramen: SGEFKamiony, ilustrační foto. Pramen: SGEF

Při financování dopravní techniky stále dominuje leasing. Kdy zvolit finanční leasing, kdy operativní a kdy úvěr? Odpovídá manažer SGEF Pavel Soldán.

SG Equipment Finance zůstává pro dopravce spolehlivým finančním partnerem. V loňském roce poskytl na pořízení dopravní techniky bezmála 4,5 miliardy korun, za první tři měsíce letošního roku už 1,2 miliardy korun. „Klientům nabízíme výhodné finanční podmínky, zprostředkováváme úrokovou podporu evropských bank, zajišťujeme kvalitní pojištění a náklady na servis a jiné služby umíme zahrnout do splátek,“ říká Pavel Soldán, Industry&Vendor Manager SGEFu.

Pavel Soldán. Pramen: SGEF

Pavel Soldán. Pramen: SGEF

Kdy zvolit finanční leasing, kdy operativní a kdy úvěr?

Finanční leasing se uplatňuje v situaci, kdy provozovatel hodlá předmět financování dlouhodobě využívat, resp. si jej po ukončení financování dále ponechat nebo sám zpeněžit. Operativní leasing je vhodný v případech, kdy dopravce potřebuje minimalizovat měsíční náklady a zároveň udržovat nízký věkový průměr vozového parku, případně chce-li využít doplňkové služby, zejména různé typy pojištění, servisní kontrakty, případně do splátek zahrnout silniční daň a další zákonné poplatky. Úvěr volí klienti, když chtějí nebo z určitých důvodů musí být vlastníkem předmětu financování.

Která forma financování převažuje?

Při financování dopravní techniky stále dominuje leasing. Ať již jako finanční leasing, který je stále dominantní, nebo operativní leasing, díky němuž firmy minimalizují své měsíční náklady a zároveň v jedné splátce mají zahrnuty dodatečné služby (pojištění, servisní kontrakt, případně silniční daň či poplatek za rádio). Úvěry jsou kvůli dotacím nejčastější v případě autobusů pro veřejnou přepravu osob.

Jak je to s vypořádáním DPH u finančního leasingu?

Naši klienti mají na výběr ze všech tří možných variant vypořádání DPH. Hodnotu DPH mohou vypořádat celou hned na začátku smlouvy, ve třetí až páté splátce nebo ji zcela rozpustit do všech splátek.

Jaké další výhody má vaše financování?

Financování poskytujeme v korunách i eurech, už tak atraktivní úrokové sazby mohou dále snížit různé dotační programy, do kterých jsme zapojeni. Na pojištění spolupracujeme s těmi nejlepšími makléři, kteří umí vyjednat velmi výhodné podmínky. Naši klienti tak získají povinné ručení s fixní sazbou po celou dobu financování bez ohledu na škodní průběh a All risk pojištění zahrnuje mimo jiné asistenci a vyproštění a přeložení nákladu.

Spolupracujete s prodejci dopravní techniky?

Spolupráce a nadstandardní vztahy s dodavateli dopravní techniky je jeden z pilířů našeho úspěchu. S řadou z nich máme uzavřeny rámcové smlouvy o obchodní spolupráci, které nás staví téměř do role jejich vlastního financování. Takto nastavená spolupráce je klíčová zejména v případě operativních leasingů se službami, kdy součástí kalkulace jsou taktéž splátky servisního kontraktu. Chceme vždy spolupracovat s lídry trhu tak, aby společní klienti získali kvalitní služby za rozumnou cenu.

Tagy leasing Pavel Soldán SGEF
Žádné komentáře