Sezemice doplácejí na nový úsek D35, na obchvat čekají 20 let

Otevření úseku D35 z Opatovic do Časů. Foto: ZEK PrahaOtevření úseku D35 z Opatovic do Časů. Foto: ZEK Praha

Ředitelství silnic a dálnic chce o stavební povolení pro obchvat Sezemic požádat příští rok v únoru.

Nedávné otevření nového úseku dálnice D35 Opatovice nad Labem – Časy nepřináší pouze pozitiva. Své o tom vědí v Sezemicích na Pardubicku, kde už 20 let marně vyhlížejí stavbu obchvatu na silnici I/36. Nyní hrozí, že se nevyhovující dopravní situace, která v místě panuje, ještě zhorší. Očekává se zejména narůst provozu nákladních automobilů, které zásobují sklady v Černé za Bory. O stavební povolení pro obchvat hodlá Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) požádat v únoru.

Obchvat by měl navázat na nový úsek D35. Stát počítá s cenou okolo 700 milionů korun. Pokud vše půjde hladce, stavba začne v roce 2023 a skončí o dva roky později.

Obchvat města Sezemice na I/36. Pramen: ŘSD

Obchvat města Sezemice na I/36. Pramen: ŘSD

Už v roce 2002 přitom došlo k prvnímu zpracování projektu k možnému obchvatu třítisícového města. Dalších třináct let pak trvalo, než stavba získala územní rozhodnutí. Teď, po dvaceti letech od vypracování projektu, chce ŘSD požádat o vydání stavebního povolení k sedmikilometrové přeložce silnice I/36.

„Řešená část silnice I/36 bude plnit nejen funkci silnice I. třídy, ale i funkci přivaděče z dálnice D35 do Pardubic. Realizací obchvatu dojde k výraznému snížení nehodovosti. Vedení trasy mimo zastavěné části obcí navíc minimalizuje kolizi s chodci,“ uvádí ve svých materiálech ŘSD. Stavba má vyřešit současnou nevyhovující situaci při průjezdu Počapelských Chalup, městem Sezemice a obcí Časy.

Tagy D35 I/36 Sezemice obchvat
15 komentářů