Senioři v Brně jako hippies. DP nakoupil elektrické mikrobusy Volkswagen

Nové seniorbusy v Brně. Pramen: DPMBNové seniorbusy v Brně. Pramen: DPMB

Největší zájem o přepravu registruje dopravní podnik ve všední dny dopoledne, kdy ji klienti využívají pro cesty k lékaři.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) dnes zařadil do své flotily takzvaných seniorbusů dvě nová vozidla. Lidem nad 70 let a invalidům budou nově sloužit dva elektrické Volkswageny ID. Buzz, jejichž design vychází z legendárního „hippies“ mikrobusu Bulli. Jde o první elektrické seniorbusy v Brně, dopravce za ně zaplatil téměř 2,4 milionu korun, z toho necelou třetinu pokryla dotace.

DPMB provozuje seniorbusy od roku 2017, flotila čítá šest vozidel. Dvě nová na elektrický pohon nahradí dvě dosluhující, jejichž nájezd se blíží 300 tisícům kilometrů. Počet vozů tak zůstane stejný.

„Letos bude nutné nahradit další dva starší automobily novými. Vzhledem k poptávce se bude jednat o vozy s výsuvnou plošinou, která umožní snadnější přepravu osob s hendikepem. Dopravní podnik vypíše výběrové řízení ještě v první polovině roku s dodáním před jeho koncem,“ doplnil náměstek brněnské primátorky pro sociální péči Robert Kerndl.

Nové elektrické vozy budou deponovány ve vozovně Medlánky. Na plnou baterii by měly ujet 410 kilometrů, což je přibližně dvojnásobek reálného denního nájezdu těchto vozů. Službu zajišťuje devět stálých řidičů a devět brigádníků. Předpokladem pro tuto práci je podle DPMB komunikativnost a trpělivost.

Největší zájem o přepravu registruje dopravní podnik ve všední dny dopoledne, kdy ji klienti využívají pro cesty k lékaři – nejčastěji do brněnských nemocnic nebo na polikliniky. „Neméně důležitý je ale sociální rozměr této služby, kdy senioři cestují za svými přáteli, na nákupy nebo za kulturou. Podporou Seniorbusu tak přispíváme k integraci seniorů do běžného života a prevenci pocitu osamění,“ doplnila primátorka Markéta Vaňková.

V loňském roce seniorbusy DPMB obstaraly 19 500 jízd.

Nové seniorbusy v Brně. Pramen: DPMBNové seniorbusy v Brně. Pramen: DPMBDosavadní seniorbusy v Brně. Pramen: DPMB

Co je Seniorbus v Brně

Seniorbus je služba určená pro snadnější cestování seniorů k lékaři, na nákupy nebo za kulturou. Na jejím provozu se podílí DPMB a Magistrát města Brna.
Služba je k dispozici denně od 6 do 22 hodin.
Služba je určena pro osoby starší 70 let nebo držitele průkazů ZTP či ZTP/P s trvalým bydlištěm v Brně.
Cena za jednu jízdu činí 50 Kč, platí se v hotovosti řidiči.
Klienta může zdarma doprovázet jedna další osoba.
Klient si může objednat maximálně šest jízd za kalendářní měsíc.
Řidiči nezajišťují asistenční službu.
Službu lze objednat telefonicky v pracovní dny od 7 do 15 hodin na telefonním čísle 731 518 348. Neslyšící klienti se mohou objednat prostřednictvím SMS.
Jízdu je možné objednat nejdříve 14 kalendářních dnů a nejpozději jeden pracovní den před zamýšleným dnem jízdy.

Tagy DPMB Seniorbus
60 komentářů