Senioři a děti do 14 let zdarma, státní zaměstnanci za polovinu. Maďarsko chystá tarifní revoluci

Dvoupodlažní velkokapacitní jednotka Stadler Kiss pro MÁV - Start. Foto: Rainerhaufe / Wikimedia CommonsDvoupodlažní velkokapacitní jednotka Stadler Kiss pro MÁV - Start. Foto: Rainerhaufe / Wikimedia Commons

Dopravce přiznává, že současný systém slev je nepřehledný.

Maďarsko od 1. března zásadně promění tarify pro meziměstskou dopravu, vlaky a autobusy. Země označuje nový systém cestování za největší reformu za poslední desítky let. Velká část obyvatel bude jezdit vlaky a autobusy zcela zdarma.

Změny představila státní skupina MÁV-VOLÁN na svých stránkách. Zásadní změnou je největší tarifní reforma v meziměstské dopravě za poslední desetiletí. Z celkem 65 typů různých slev jich bude nově v nabídce jen 20. Dopravce sám přiznává, že dosavadní model je zastaralý a pro mnoho lidí těžko pochopitelný. Cestování velké části lidí zlevní.

„Nejvýznamnější tarifní reforma posledních desetiletí staví na zkušenostech z celostátních a krajských jízdenek. Je potřeba zjednodušit celý systém,“ uvedl MÁV-VOLÁN.

Plošně bude platit cestování pro děti do 14 let zdarma, stejně tak pro seniory nad 65 let. Velká část jízdenek bude s poloviční slevou: na 50% slevu budou mít nárok státní zaměstnanci a studenti do 25 let. Maďarsko si od tohoto kroku slibuje zatraktivnění veřejné dopravy.

Novinkou budou také celodenní jízdenky, které budou vždy ve verzi pro jednotlivý region (Vármegye24 – 999 forintů – zhruba 65 Kč) a celosíťová Magyarország24 za 4 999 forintů (zhruba 325 Kč). Zdravotně postižení budou mít slevu 90 % z jízdného. Zůstává příplatek za vlaky vyšší kvality a místenky. Dopravce chce současně motivovat lidi více platit bezhotovostně. Ke každé platbě hotově bude účtováno navíc 200 forintů (zhruba 13 Kč).

Detailně je nový tarif popsán zde.

Tagy Maďarsko MÁV MÁV - VOLÁN
145 komentářů