Šéfka pardubického letiště dostane odstupné. Hejtman ho nabízí jako dar kraje

Boeing 737-800 společnosti Ryanair přistává v Pardubicích. Foto: Letiště PardubiceBoeing 737-800 společnosti Ryanair přistává v Pardubicích. Foto: Letiště Pardubice

Ředitelka má skončit na pardubickém letišti do konce roku, na její místo bude výběrové řízení.

Ředitelka pardubického letiště Hana Šmejkalová dostane na cestu ze své funkce ještě tři měsíce odstupné. Zatím ale není jasné, kdo ho zaplatí. Nabídl se už však minoritní akcionář: Pardubický kraj.

Problematika odstupného pro ředitelku se dostala na čtvrteční jednání pardubického zastupitelstva, které schválilo uzavření smlouvy na poskytnutí finanční prostředků společnosti East Bohemian Airport (EBA) provozující pardubické letiště. Při projednávání bodu zazněla i otázka na odstupné.

Předseda představenstva EBA Petr Juchelka nechtěl konkrétní výši uvést, pouze uvedl, že pokud by odstupné nedostala pouze v případě hrubého porušení smlouvy. Pardubický deník přišel s informací, že odstupné znamená tři měsíční platy. Šmejkalová získá jistě alespoň jeden plat navíc. I kdyby s tím nesouhlasil největší akcionář, město Pardubice. „Pokud nebudeme mít dohodu s hlavním akcionářem, rozhodli jsme se, že jako kraj dáme paní ředitelce třetinu neschválené odměny darem,“ řekl Pardubickému deníku hejtman Martin Netolický.

66 milionů ztrát za 4 roky

Juchelka na zastupitelstvu odpovídal i na to, proč ředitelku v době její nepřítomnosti nebyl nikdo jejím zástupcem. Podle Juchelka byla neustále na telefonu či e-mailu. Minimálně v září se toto ukázalo jako lež. Deníku Zdopravy.cz přišla automatická odpověď, že se mail smaže a že má odesílatel napsat znovu po návratu z dovolené.

Automatická odpověď Hany Smejkalové.

Šmejkalová má odejít na konci roku, svůj konec oznámila na počátku týdne. Jako důvod označila kampaň, která se proti ní vede.  V týdnu už odešla žádost k Úřadu pro civilní letectví pro změnu takzvané oprávněné osoby. Pardubičtí zastupitelé ředitelce vytkli především plán na získání bonusu za nové linky, pro který sama hlasovala. Ředitelka, která je mezi finalisty soutěže Manažer roku, se ještě snažila svůj odchod zpozdit nepodepsáním žádosti k ÚCL. K výměně se chvíli neměl ani Pardubický kraj, až tento týden ale došlo k odblokování situace. Pardubický kraj má sice minoritní podíl na letišti, mohl ale celou personální změnu zablokovat.

Na její post bude vypsáno nové výběrové řízení. Šmejakalová byla ve funkci od září 2015. V letech 2016 – 2019 nikdy letiště nevydělalo, kumulovaná ztráta je už 66 milionů korun, propad se dá čekat i letos.

 

Tagy East Bohemian Airport EBA Hana Šmejkalová Letiště Pardubice pardubice Pardubický kraj
37 komentářů