Šéf Ryanairu: Lidem neřekneme, zda poletí 737 MAX. Odškodné za odmítnutí nástupu? Zapomeňte

Boeing 737 MAX 200 v barvách Ryanairu, ilustrační foto. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 200 v barvách Ryanairu, ilustrační foto. Foto: Boeing

Letecká společnost Ryanair neplánuje cestující v případě nasazení letadla 737 MAX informovat už při nákupu letenky, zda je nečeká let

Letecká společnost Ryanair neplánuje cestující v případě nasazení letadla 737 MAX informovat už při nákupu letenky, zda je nečeká let s tímto typem letadla. V rozhovoru pro FlightGlobal  to uvedl šéf Ryanairu Michael O’Leary. Pro britský list Independent  pak uvedl, že lidé sice budou mít možnost let odmítnout, ale nedostanou žádné peníze zpět.

Ryanair ještě nemá ve flotile jediný 737 MAX, ale měl je převzít už letos. Kvůli uzemnění těchto strojů firma letos ohlásila menší růst a zpomalení růstu i na příští rok. Irský nízkonákladový obr má objednána letadla verzi MAX200 pro 197 cestujících, o 8 více než je maximem u verze MAX8.

O’Leary to nevnímá jako problém: podle něj se důvěra zákazníků v toto letadlo rychle vrátí, až začne znovu létat. Šéf Ryanairu vysvětlil neuvádění názvu letadla tím, že se nasazení letadel na jednotlivé základny mění noc před odletem a není tak možné garantovat, s jakým strojem lidé poletí. Dosud mají cestující u Ryanairu jistotu, že vždy skončí v Boeingu 737-800. Jiný stroj ve flotile dopravce nemá.

Jiné aerolinky, například Southwest a United oznámily, že cestující bude při nákupu letenky informovat o tom, že poletí tímto letadlem. Důvěra samotných cestujících v zatím uzemněné stroje je zatím velkou neznámou. O’Leary připomíná případ uzemněných dreamlinerů v roce 2013. Tehdy ale byly na zemi z bezpečnostních důvodů jen několik týdnů. V případě 737 MAX jsou letouny odstaveny už přes tři čtvrtě roku. O’Leary tvrdí, že by klidně objednal další MAXy, pokud by cena byla dobrá. „Lidé budou cestování s tímto letadlem milovat,“ dodal O’Leary.

V rozhovoru pro Indepedent uvedl, že si myslí, že lidé při nákupu letenky budou řešit typ letadla. Současně uvedl, že firma umožní lidem nenastoupit do letadla, ale nemohou očekávat, že za to dostanou peníze zpět. „Půjde o nejbezpečnější letadlo na světě,“ dodal.

Ryanair aktuálně očekává, že příští rok odebere jen kolem deseti letadel MAX200. První měl převzít původně na začátku dubna, jen tři týdny před uzemněním. Celkem jich má objednáno 210.

Tagy Boeing 737 MAX 200 Ryanair Top uzemnění letadel 737 MAX
74 komentářů