Boeing má dalšího zákazníka na 737 MAX ve velkokapacitní verzi. 20 letadel kupuje Arajet

První Boeing 737 MAX ve flotile Arajet. Foto: ArajetPrvní Boeing 737 MAX ve flotile Arajet. Foto: Arajet

Oproti běžné verzi má stejně velký letoun o osm míst navíc. Nový dopravce bude létat jen s těmito letadly.

V Dominikánské republice zahajuje provoz nová letecká společnost. Společnost Arajet plánuje spojení mezi ostrovem v Karibiku a zejména destinacemi v USA, Kanadě i na okolních ostrovech či ve Střední Americe.

Svoji budoucnost spojuje dopravce výhradně s letouny typu Boeing 737 MAX ve verzi 737-8-200. Jde o model, který si u Boeingu objednal jako první irský Ryanair. Proti standardní verzi pro 189 cestujících má o osm míst navíc.

Arajet se základnou na letišti Santo Domingo v Dominikánské republice si objednal celkem 20 letadel 737 MAX, dalších patnáct může odebrat na základě opce. Pět dalších už nyní přebírá od leasingových firem, celkem tak může mít 40 letadel. Letadla si pronajímá od Griffin and Bain Capital. „Jsou to letadla, která jsou pevným základem pro nabídku letů za dostupné ceny,“ řekl zakladatel aerolinek Victor Pacheco Mendez.

S novým letadlem zvládne dolet z Dominikánské republiky do Spojených států amerických, Kanady, Kolumbie či Brazílie. Dopravce věří, že na trh vstupuje v ideální dobu, kdy začíná docházet ke zotavení po pandemii koronaviru.

Kromě Ryanairu si loni letadla objednala také leasingová společnost 777 Partners. Podle šéfa 777 Partners Joshe Wandera se velkokapacitní verze 737 MAX stane jedním ze základů flotily nízkonákladových dopravců po celém světě. Šéf Ryanairu Michael O’Leary opakovaně mluví o letadle, které zcela změní situaci na trhu. V přepočtu na sedačku má o 16 % nižší spotřebu paliva proti původním letadlům 737-800. Kvůli vyššímu počtu cestujících má o jeden nouzový východ navíc.

Tagy Arajet boeing Boeing 737 MAX 200 boeing 737 MAX 8
5 komentářů