Šéf FAA pilotoval Boeing 737 MAX. Jsem spokojený, prohlásil po letu

Boeing 737 MAX7. Foto. BoeingBoeing 737 MAX7. Foto. Boeing

Let šéfa FAA není součástí oficiálního testování. Někdejší pilot Delta Air Lines byl spokojen s tím, jak letadlo reaguje.

Šéf amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) Steve Dickson absolvoval jako pilot let s Boeingem 737 MAX po jeho úpravách a uzemnění v loňském roce. Pro Boeing jde o další důležitý krok v opětovném schvalování letadla.

„Líbilo se mi, co jsem během letu viděl. Cítil jsem se při letu velmi pohodlně, díky předchozímu výcviku na simulátoru jsem byl dobře připraven,“ řekl Dickson na tiskové konferenci po letu trvajícím necelé dvě hodiny. Dickson dlouho působil jako pilot u Delta Air Lines, kromě Boeingu 737 také s modely 757, 727, 767 a Airbusem A320.

Během letu otestoval problematickou část letadla, která stála za jeho uzemněním: řídicí systém MCAS. „Měl jsem možnost vyzkoušet jeho funkci a je pro letadlo mnohem vhodnější než jeho původní verze,“ řekl Dickson na tiskové konferenci. Pilotům 737 MAX Ethiopian Airlines a Lion Air se systém nepodařilo překonat a letadla kvůli tomu havarovala.

Podle Dicksona nešlo o oficiální testovací let, schvalovací proces nadále trvá. Dickson nechtěl uvést, kdy FAA rozhodne o povolení pro provoz. Už dříve ale uvedl, že letadlo neschválí, dokud se s ním sám neproletí a nebude s letovými vlastnostmi spokojen natolik, že se do něj nebude bát posadit vlastní rodinu.

Šéf Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) Patrick Ky minulý týden uvedl, že agentura svůj zákaz provozu letadel MAX zruší patrně nedlouho po FAA.

 

Tagy 737 max boeing Boeing 737 MAX FAA uzemnění letadel 737 MAX
25 komentářů